Alweer een racismeschandaal in de modewereld: Moschino moet voor de rechter verschijnen

Een foto van de herfst/winter 2019 modeshow van Moschino die gisteren plaatsvond in Rome.
EPA Een foto van de herfst/winter 2019 modeshow van Moschino die gisteren plaatsvond in Rome.
Eind vorig jaar kwamen modemerken Dolce & Gabbana en Prada onder vuur te liggen na beschuldigingen van racisme, nu is Moschino aan de beurt. Het Italiaanse label wordt voor de rechtbank gedaagd door een voormalige werknemer omdat er een specifiek protocol gevolgd zou moeten worden als een donker gekleurd persoon in de winkel komt shoppen.

Ooit in een winkel van Moschino geweest en daar het gevoel gekregen dat je bijna achtervolgd werd door het winkelpersoneel? Dan was je volgens hen misschien wel “een Serena”. Een codewoord dat volgens Shamael Lataillade, voormalig manager van de Moschino-winkel in West Hollywood, gebruikt wordt voor donker gekleurde shoppers die er niet rijk uitzien.

Volgens Lataillade moesten “Serena’s” van Moschino non-stop in de gaten gehouden en zelfs gevolgd worden door de winkel. In de rechtszaak haalt ze een voorbeeld aan waarbij de politie gebeld werd omdat er een “verdachte” zwarte man was komen shoppen, terwijl die eigenlijk een bekende muzikant bleek te zijn en helemaal niets misdeed.

Lataillade gelooft tenslotte ook dat ze zelf ontslagen werd vanwege haar Haïtiaans-Amerikaanse achtergrond. Het modehuis ontkent haar beschuldigingen en zegt dat het alle werknemers en klanten gelijk en met evenveel respect behandelt. Wat hun achtergrond ook mag zijn.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Danny Van Looveren

    de wereld draait door , de balans is niet meer in het midden.

  • Eida Lam

    en dan? Er zijn winkels in de VS waar alle haarprodukten voor Afrikaanse Amerikanen achter slot en grendel staan om dat ze teveel stelen. Als er zo'n maatregelen bestaan dan bestaan die meestal voor een goede reden.

  • johan fransaert

    indien dit zo verder gaat moeten we ons stillaan schamen omdat we een bleke huid hebben .