Actrice Cynthia Nixon geprezen om video die onrealistische verwachtingen voor vrouwen aankaart

Fragment uit de video 'Be a lady they said' met Cynthia Nixon.
Cynthia Nixon (53) wordt overal geprezen voor de krachtige video van ‘Girls. Girls. Girls. Magazine’ die eerder deze week viraal ging. Daarin klaagt ze de tig tegenstrijdige reacties aan waarmee vrouwen elke dag geconfronteerd worden, van de manier waarop ze praten, zich kleden tot zich gedragen.

Zo benadrukt de video onder andere hoe erg het vrouwenlichaam onder de loep wordt genomen in de media. Een bloemlezing: “Ga op dieet. Let op wat je eet. Eet selder. Knabbel op kauwgom. Je moet in die jeans passen. God, je ziet eruit als een skelet. Waarom eet je niet gewoon? Je ziet er uitgemergeld uit.”

Ook de beschuldigende commentaren ten aanzien van slachtoffers van seksueel misbruik komen aan bod. “Kleed je bescheiden. Wees geen verleidster. Mannen kunnen zichzelf niet beheersen. Mannen hebben behoeften. Je ziet er truttig uit. Maak het een en ander los. Laat wat huid zien. Wees sexy. Zie er goed uit. Provoceer niet zo. Je vraagt erom.”

Be a lady, they said

‘Sex and the city’-actrice Cynthia Nixon spreekt de woorden recht in de camera uit, terwijl er verschillende fragmenten van onder andere modeshoots en politieke debatten over gespeeld worden. De woorden komen oorspronkelijk van de Amerikaanse student Camille Rainville die in 2017 al de tekst ‘Be a lady, they said’ schreef met een hele rits tegenstrijdige en onrealistische verwachtingen waarmee vrouwen te maken krijgen.

Ondertussen werd de video al miljoenen keren bekeken en uitten duizenden kijkers hun lof op sociale media. “Dit is geweldig! Ik deel de video met al mijn sterke vrouwelijke vrienden, vooral moeders van dochters. Ik wil dat mijn dochter kan zijn wie ze ook wil zijn”, schreef iemand. “Gewoon ongelooflijk. Je hebt een boodschap met zoveel kracht afgeleverd”, pende iemand anders neer.

Nixon tweette dinsdag zelf de link en schreef erbij: “Trots om betrokken te zijn bij deze krachtige film die bij zoveel mensen over heel de wereld een gevoelige snaar geraakt heeft.”

De video kwam niet toevallig nu online. Hij is immers ook een referentie naar filmproducent Harvey Weinstein die eerder deze week schuldig bevonden werd aan aanranding en verkrachting.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Patrick Kelchtermans

    @Catherine: feminisme draait helemaal niet om mannen imiteren, maar om ondanks alle verschillen toch als gelijken te worden behandeld. Mannen zijn anders, maar niet beter. Waarom moeten vrouwen een onderdanige rol aannemen en daar ook nog 'vree content' mee zijn? Waarom geldt er voor mannen en vrouwen een andere moraal? Vroeger moesten vrouwen moeten zwijgen, zorgen en gehoorzamen en ze hadden over belangrijke zaken niks te zeggen,en dat is volgens jou dan geen keurslijf?

  • Catherine MISTIAEN

    Deze boodschap is al minstens 60 jaar oud, en achterhaald. Het keurslijf is de feministische ratrace: tot in het absurde de man imiteren (en nooit kunnen evenaren en daarom steeds klagen en de man irriteren). Niemand is er in het Westen na 60j feminisme gelukkiger van geworden. Wat is er verkeerd aan een sterke vrouw achter een sterke man? De eindverantwoordelijkheid ligt bij de man, niet bij de vrouw (en ze mag vree content zijn).

  • Peter Van Cleemput

    Cynthia Nixon, ondertussen reeds een poos de kaap van de 50 lentes gerond, schitterende actrice overigens, is precies rijk geworden met die 'tools' die ze nu pretendeert te verfoeien. Wel erg doorzichtig, toch?