Abercrombie & Fitch laat obsessie voor sixpacks varen

AP
Kledingketen Abercrombie & Fitch zit in zwaar weer. Tijd voor drastische veranderingen, zo concludeert CEO Mike Jeffries. Het nachtclubsfeertje in de winkels wordt stevig teruggeschroefd, met minder blote sixpacks in beeld en kleren in ruimere maten.

CEO Mike Jeffries (69) heeft de boodschap van de aandeelhouders begrepen, nadat hij zijn voorzittersfunctie had moeten inleveren. Tienerkledingketen Abercrombie & Fitch zag zijn inkomsten al voor het vierde kwartaal op rij achteruitgaan en de winst zakte het voorbije jaar met 77 procent.

De maatregelen die hij nu neemt om zijn winkelketen weer de leefwereld van tieners binnen te wurmen, zijn ongezien voor het bedrijf. Zo delegeert Jeffries binnenkort voor het eerst zijn macht over twee nog te benoemen topmensen voor de merken Hollister en Abercrombie Kids. Persagentschap Bloomberg mocht ook eens op het hoofdkwartier in New Albany, Ohio, komen rondneuzen om de nieuwe winkelconcepten te aanschouwen.

Ruimere maten
De testwinkels zien er naar verluidt veel lichter uit en de muziek is naar de achtergrond verwezen. Ook verdwenen: de reusachtige foto's van sixpacks overal. Die zijn vervangen door beelden van mannequins die effectief de Abercrombie-kledij dragen.

Wat de kleding zelf betreft: Jeffries, die naar verluidt de kleur zwart hartsgrondig haat, zou voortaan ook kledingsstukken in die kleur toelaten. Verder komen er ook ruimere maten in plaats van enkel kleding voor slanke mensen. De alomtegenwoordige logo's van de keten verdwijnen of worden kleiner.

Discriminatie
Rond Abercrombie & Fitch hangt al jaren een aura van controverse. In 2004 werd het bedrijf beschuldigd van discriminatie omdat het verkoops- en winkelmanagementfuncties voorbehield voor blanken en mannen. En in 2011 was er ophef over het aanwervingsbeleid van de eerste Abercrombie & Fitch-winkel in ons land, omwille van de strenge vereisten voor het uiterlijk en de leeftijd van het personeel.

In 2011 opende een eerste A&F-winkel in Brussel.
BELGA In 2011 opende een eerste A&F-winkel in Brussel.