7x dingen in huis die je ongelukkig maken, zonder dat je het weet

thinkstock
Net een lange werkdag gehad, kom je thuis en is dat rothumeur nog niet verdwenen. Maar het is niet altijd de vuile vaat die je vanuit een hoekje aanstaart of het speelgoed van je kroost dat overal in huis ligt te blinken, dat de schuldige is. Ook deze zaken ruim je beter op voor een instant beter humeur.

1. Erfstukken en cadeautjes

Natuurlijk had je oudtante de beste bedoelingen toen ze je die collectie porseleinen poppetjes schonk, maar voor jou staan ze eigenlijk alleen maar in de weg. Het heeft geen zin om enkel en alleen uit beleefdheid iedere maand een halfuur te staan afstoffen, dus breng die dingen maar gewoon naar de dichtstbijzijnde kringloopwinkel, waar je er iemand anders ongetwijfeld wél plezier mee doet.

2. Boeken die je al gelezen hebt

Natuurlijk hoef je je favoriete kinderboek niet plots op een tweedehandssite te gooien of je lievelingsboek weg te geven. Maar boeken die je niet goed vond of nooit meer vast neemt zijn alleen maar overbodige rommel in je woonkamer. En een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, begin dus maar alvast bij die boekenkast.

3. Jeugdherinneringen

Wees gerust, je lievelingsknuffel mag gerust blijven liggen, maar heb je die cursus wiskunde uit het tweede middelbaar echt nog nodig? En wat met die oude medailles, zwembrevetten en andere trivia? Ze mogen dan nog wat emotionele waarde bevatten, ze eisen mentaal ook hun tol, verduidelijkt opruimgoeroe Christiana Waters. "De wetenschap dat iets niet meer zo belangrijk is als vroeger, betekent dat we moeten toegeven aan onszelf dat we veranderd zijn. Wanneer je dat barbiehuis terugvindt en beseft dat het je niets meer doet, worden we gedwongen om toe te geven dat we volwassen geworden zijn. En dat is soms best hard."

4. Verzamelingen die je niets meer doen

Heb je ooit oude munten verzameld? Of misschien wel voetbalplaatjes of poppen? Niet alleen neemt zo'n verzameling vaak veel plaats in, als je ze niet meer gebruikt kan het ook behoorlijk veel van je vragen. "Zulke collecties hangen vaak samen met de persoon die je was op een bepaald moment in je leven," legt psychiater Gail Saltz uit. "Dat maakt het soms moeilijk om die hele verzameling aan de deur te zetten. Wat kan helpen is om een klein gedenkteken te maken. Hou bijvoorbeeld één plaat bij, maak een foto of beschrijf hoe je collectie eruit zag. Dat maakt het minder moeilijk om afscheid te nemen, en je krijgt wel weer meer ruimte en rust in huis."

5. Ongebruikte hobbyspullen

Had je ooit het wilde plan om te beginnen breien en zit je nu met een voorraad wol opgescheept? Of misschien heb je in een vlaag van enthousiasme een dure koersfiets gekocht die nu staat te bestoffen in de kelder. "Het probleem is dat je jezelf zo met een schuldgevoel opzadelt," verduidelijkt Francine Jay, auteur van 'The Joy of Less'. "We voelen ons schuldig om het weggegooide geld, dus stoppen we de spullen zo ver mogelijk weg, maar daar verdwijnt het gevoel helaas niet mee." Heb je die naaimachine al een jaar lang niet gebruikt? Dan is het misschien tijd om het ding te verkopen.

6. Veel te zware gordijnen

Fluwelen gordijnen zien er dan wel prachtig uit, ze zorgen er ook voor dat zelfs het allerkleinste zonnestraaltje geen schijn van kans meer maakt. En niemand vindt het leuk om de hele dag in een donkere kamer door te brengen. "Hoe zwaarder je meubelen en raamdecoratie, hoe strenger de sfeer in huis," vertelt Feng Shui-experte Laura Benko. "Wil je met een lichter gemoed thuiskomen? Vervang die zware gordijnen dan door lichtere exemplaren die meer zonlicht binnen laten."

7. Een allegaartje aan koffiemokken

Die tas mocht dan wel grappig zijn toen je hem tegenkwam in dat winkeltje vol snuisterijen, ondertussen is de lol er wel wat af (net als het oor trouwens). Net zoals die tassen van het verzekeringskantoor om de hoek, trouwens. "Vaak kunnen we moeilijk nee zeggen tegen dit soort 'rommel' omdat het zo'n goede deal lijkt," aldus professioneel opruimster Collette Shine. "We denken dat we het wel kunnen gebruiken, maar eigenlijk nemen ze alleen maar plaats in de kast in."