4 op de 10 Belgische vrouwen moéten wekelijks gaan shoppen als therapie

photo_news
"Winkelen is goedkoper dan een psychiater", zeggen vrouwen wel eens om hun dure verslaving te verantwoorden aan vriend of moederlief. En voor 9 op de 10 vrouwen blijkt dat ook écht te kloppen. 4 op de 10 hebben zelfs élke week nood aan een shoppingtrip. Dat blijkt uit een online bevraging van Maasmechelen Village bij 1.600 Belgen.

Ben je vorige maand ook (verschillende keren) gaan solden shoppen? Dan kun je er waarschijnlijk over meespreken dat je daar tenminste een tijdje gelukkiger van bent geworden. Weinig verrassend is shoppingtherapie vooral bij vrouwen een fenomeen. Negen op de tien heeft er nood aan, 40% zelfs wekelijks en 37% maandelijks. Mannen zien er minder heil in, maar wanneer ze er toch naar snakken, beperken ze het aantal shoppingtrips tot 1 keer per maand (37%). Dat blijkt uit een enquête van Maasmechelen Village bij 1.600 Belgen.

Drukte en spanning
Vooral twintigers (43%) hebben blijkbaar nood aan shoppingtherapie, gevolgd door dertigers (26%) en veertigers (19%). Vrouwen doen het vooral om stress te bestrijden in het dagelijkse leven (38%) of om problemen op het werk (28%) en relatieproblemen (15%) te vergeten.

Dat weet ook trendwatcher Herman Konings. "De laatste decennia zijn vrouwen hoger geschoold, krijgen ze hogere functies, én moeten ze daarnaast nog een gezin sturen. Die stress moet eruit, en niet door een sessie mindfulness. Door het shoppen kunnen ze dromen van een nieuw imago, het pashokje in- en uitgaan, in de spiegel kijken en zichzelf létterlijk en zichtbaar vernieuwen. In de hoop dat ze met die vernieuwing ook de zorgen in het lichaam wegblazen," vertelt hij aan onze krant.

Kledij, schoenen en handtassen
Ongeacht de leeftijd, motivatie of relatiestatus tasten we stevig in de buidel om ons beter te voelen: maar liefst € 100 tot € 200 per shoppingtrip. Hiermee kopen we 2 à 5 nieuwe items. En wat kopen we dan? Met stip bovenaan staan kledij (95%) en schoenen (67%), gevolgd door handtassen (58%). Parfum en lingerie scoren het minst goed op de gelukschaal met respectievelijk 33% en 20%. Singles kopen meer juwelen, shoppers in een relatie investeren dan weer meer in woondecoratie.

Winkelen geeft ons ook een gevoel dat alles wel goed komt, zegt Konings aan onze krant. Want de laatste twee jaar werd de samenleving grondig door elkaar geschud. "Door de recente aanslagen, geopolitieke instabiliteit en vluchtelingencrisis zie je een fenomeen opduiken wat Britse sociologen 'angst, onzekerheid en twijfel' noemen. Alles wat bedreigend is, willen we dan links laten liggen, en dus gaan we op zoek naar geborgenheid en comfortzones. Cliché, maar voor mannen is dat het café of de sportclub, voor vrouwen de winkelstraat. Tijdens het shoppen lichten er létterlijk meer sensaties op in de pretzones van het vrouwelijke brein."