'Queen of recycling' Mathilde: onze koningin draagt bewust kledij opnieuw

Mathilde in Canada in 2018 (links) en in Polen in 2003 (rechts) met dezelfde mantel
photo news / afp Mathilde in Canada in 2018 (links) en in Polen in 2003 (rechts) met dezelfde mantel
De blauwgrijze mantel die koningin Mathilde draagt bij haar bezoek aan Canada blijkt eentje uit de oude doos, zo merkte de blog Modekoningin Mathilde op. In 2003 droeg ze hem al eens in Polen. Wie hoopte op een stockverkoop met jurken van de koningin is eraan voor de moeite, want Mathilde lijkt haar hele garderobe netjes bij te houden en regelmatig opnieuw te dragen. "Ze doet dit bewust, omdat ze vindt dat ze al genoeg kleren heeft," verklaart modeontwerper Edouard Vermeulen.

Een blauwgrijze jas die in 2003 al eens in Polen gedragen werd. De roze mantel die zowel in 2017 als in 2012 dienst deed. Of een avondkleedje waar de koningin eerder in Zweden in 2015 al eens in schitterde. "De koningin doet dit bewust," verklaart Edouard Vermeulen van modehuis Natan, de favoriete ontwerper van Mathilde. "Ze vindt dat ze genoeg kledij heeft en dat het ethisch gezien niet correct zou zijn om elke keer iets nieuws te laten maken. Wel zal ze ervoor zorgen dat ze oude stukken altijd opnieuw combineert, met een nieuwe hoed of een sjaaltje bijvoorbeeld."

Edouard Vermeulen: "Ik sta helemaal achter de positieve boodschap die Mathilde hiermee uitdraagt."
Robbie Depuydt Edouard Vermeulen: "Ik sta helemaal achter de positieve boodschap die Mathilde hiermee uitdraagt."

"Bij een speciale gelegenheid zal ze wel iets nieuws dragen. Zo worden bij een meerdaagse trip één à twee nieuwe outfits voorzien. Voor Canada is dat een groen-beige kleed met een groene hoed dat ze waarschijnlijk overmorgen zal aantrekken, omdat die kleuren passen binnen het thema van de reis."

Tijdloze stuks zoals een mantel of blazer, kan je vijftien jaar later nog zonder problemen dragen

Edouard Vermeulen

Hoe vaak koningin Mathilde zichzelf in het nieuw stopt, werd zorgvuldig berekend door blogster Jelka Van Duyse van modekoninginmathilde.be. In 2017 droeg de koningin 151 verschillende outfits, waarvan 58 nieuwe en de overige gerecycleerd. In 2016 kocht ze 70 nieuwe stukken, terwijl ze in 164 verschillende ensembles te zien was. Belgische mode geniet haar voorkeur, met een grote voorliefde voor Natan, maar ook onder meer Dries Van Noten en Diane von Fürstenberg. Op shoppen bij modeketens zal je haar niet snel betrappen: Mathilde werd nog maar één keer in een goedkoop wit kleed van Zara van 49,95 euro gespot, bij een bezoek aan Turkije in 2012. Tijdens een lunch in Laken in 2013 droeg ze dat nog eens opnieuw.

Ten minste houdbaar tot: 15 jaar later

Dat Mathilde er niet modieus zou bijlopen door oude stuks te recycleren, ontkracht de ontwerper. "Een koninklijke garderobe is nooit extravagant en vrij tijdloos, waardoor de stuks bij elke gelegenheid passen." Maar een mantel uit 2003 vijftien jaar later opnieuw dragen, komt iedereen daar mee weg? "Bij basics zoals jassen, broeken of een blazer kan dat perfect. Daar verandert weinig aan doorheen de jaren, tenzij details zoals de kleur of de rij knopen. Een jurk zou ik vijftien jaar na datum niet opnieuw dragen, daar zou ik een maximum op plaatsen van tien jaar. Al heeft een deftige avondjurk een iets langere houdbaarheidsdatum." Ook geen onbelangrijk detail: je moet er natuurlijk nog steeds in passen. "Dat Mathilde vijftien jaar later nog steeds dezelfde kledingmaat heeft, vind ik chapeau," besluit blogster Jelka van Duyse nog.

"Krakelingenstoet" in Geraardsbergen, februari 2017 (links) / Bezoek aan pedagogisch centrum in Brussel, maart 2010 (rechts)
Photo News "Krakelingenstoet" in Geraardsbergen, februari 2017 (links) / Bezoek aan pedagogisch centrum in Brussel, maart 2010 (rechts)
Mathilde met rood Armani-ensemble in Canada, maart 2018 (links) / Staatsbezoek aan Nederland, november 2016 (rechts)
Photo News / Pool Eric Lalmand / Belga Mathilde met rood Armani-ensemble in Canada, maart 2018 (links) / Staatsbezoek aan Nederland, november 2016 (rechts)
Mathilde met roze mantel in Geel, december 2017 (links) / Antwerpen, maart 2012 (rechts)
Luc Claessen / Dirk Laenen Mathilde met roze mantel in Geel, december 2017 (links) / Antwerpen, maart 2012 (rechts)
Doorzichtige top met gouden accenten in Brussel, maart 2016 (links) / een economische missie in Polen, november 2003 (rechts)
Photo News Doorzichtige top met gouden accenten in Brussel, maart 2016 (links) / een economische missie in Polen, november 2003 (rechts)
Een bezoek aan een UNICEF-missie op Haïti, december 2012 (links) / Een bezoek aan New Delhi in India, maart 2010 (rechts)
Photo News / Belga Een bezoek aan een UNICEF-missie op Haïti, december 2012 (links) / Een bezoek aan New Delhi in India, maart 2010 (rechts)
Het bewuste kleed van Zara van 49,99 euro. Bij een lunch op het kasteel van Laken, mei 2013 (links) / Op economische missie in Turkije, oktober 2012 (rechts)
Photo News Het bewuste kleed van Zara van 49,99 euro. Bij een lunch op het kasteel van Laken, mei 2013 (links) / Op economische missie in Turkije, oktober 2012 (rechts)
Mathilde bij een bezoek aan Japan in 2016 (rechts) en in Canada (2018).
EPA / Photo News Mathilde bij een bezoek aan Japan in 2016 (rechts) en in Canada (2018).8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dominique Meunier

  Koningin Mathilde is zo een klassevolle dame ,ze straalt al wat mooi en elegant is .Fier om Belg te zijn !

 • Riet Heirman

  Allez, twee keer dragen dan, wat een farce

 • mieke jansens

  oei ..ocharme

 • Michele Geers

  Mode is dwaas en heeft geen enkel positieve bijdrage tot de maatschappij. Wordt gebruikt om u superieur te voelen tov anderen. De inhoud is van belang , iet de verpakking.

 • marc Deglin

  queen of wasting , ja