"Mannen krijgen vroeger rimpels, maar vrouwen krijgen er meer"

thinkstock
Er is goed en slecht nieuws, dames. De positieve noot klinkt dat het vrouwelijk geslacht langer gespaard blijft van rimpels. Helaas krijgen we er op termijn wel meer dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Merel Hamer, dermatoloog in opleiding bij het Erasmus MC in Rotterdam.

Merel Hamer analyseerde 3.800 foto's van oudere mensen tussen 51 en 98 jaar oud, in het kader van een langlopend bevolkingsonderzoek in Rotterdam. Haar conclusie: mannen krijgen tussen 51 en 75 jaar sneller en ook meer rimpels dan vrouwen. Mannelijke gezichten in die leeftijdscategorie bestaan voor 4,5% uit rimpels, bij vrouwen is dat slechts 3,6%. Maar na 75 maken vrouwen een inhaalbeweging en krijgen zij meer plooien en groeven in de huid dan mannen.

Rimpels op andere plekken

Ook opvallend: mannen krijgen vooral voorhoofdrimpels, terwijl vrouwen eerder plooien en kreukjes krijgen op de bovenlip. Dat dames geen snor hebben zou daarmee te maken kunnen hebben, omdat gezichtsbeharing de huid verstevigt. Een verklaring voor het verschil in rimpels tussen mannen en vrouwen vonden de onderzoekers niet, al zouden vrouwelijke geslachtshormonen er voor iets tussen kunnen zitten dat vrouwen langer beschermd blijven tegen dit ouderdomsverschijnsel. 

Genetisch bepaald

Tot grote spijt van wie druk in de weer is met antirimpelcrèmes: hoeveel en hoe vroeg je rimpels krijgt is voor 55% genetisch bepaald, aldus het onderzoek. Al zijn er natuurlijk ook heel wat factoren die rimpelvorming kunnen versnellen, zoals roken en zonlicht. Ook alcohol kan voor meer huidplooien zorgen. Voldoende zonnecrème smeren, stoppen met roken en matigen met alcohol zijn dus goede adviezen om de tand des tijds een klein beetje slim af te zijn.