"Ik laat me niet tegenhouden door mijn aandoening": Belgisch albinomeisje maakt het als model

Instagram @lisawinckelmans
De negentienjarige Lisa Winckelmans heeft een doel: ze wil topmodel worden en daar lijkt ze in te slagen ook. Dat ze albino is, hoeft volgens haar geen probleem te zijn, in tegendeel. "Het is net een zege om anders te zijn, en ik hoop die boodschap ook te kunnen delen met de wereld."

Lisa werd per ongeluk ontdekt op straat. "Ik was aan het wandelen met mijn moeder (die een kunstgalerie heeft in Antwerpen) en toen kwamen plots Cerina De Rosen (oprichtster van de Ethno Tendance Fashion Week in Brussel) en tv-presentatrice Yvoire De Rosen op ons afgestapt. Ze spraken over de modeshow die ze samen organiseren in Brussel, gaven me hun kaartjes en regelden een afspraak. Zo is de bal aan het rollen gegaan", aldus Lisa aan Daily News.

"Ik heb iets te bieden"
Volgens Lisa is haar aandoening net iets positief, omdat het onderscheidt van de rest. "Ik heb er niet altijd zo over gedacht, maar nu vind ik het een zege om anders te zijn. Dat in combinatie met mijn volharding - ik aanvaard geen neen als antwoord - zorgt ervoor dat ik denk dat ik een internationaal topmodel kan worden. Ik heb het gevoel dat ik de wereld iets te bieden hebt en die boodschap wil ik ook delen met de wereld."

"Te dik"
Lisa's carrière mag nu dan in een stroomversnelling terecht gekomen zijn, dat was niet altijd het geval. "Vroeger werd ik eens te dik bevonden om model te worden. Dat was echt pijnlijk, want elk model werkt zo hard aan haar uiterlijk en dan hoor je zoiets. Gelukkig heb ik door die ervaring geleerd om voor mezelf op te komen. Ik heb een maatje 36, wat ideaal is voor mijn lengte. Dat ga ik voor niemand veranderen, modellenbureau of niet."

My glasses, coffee and Internet finally

See this Instagram photo by @lisawinckelmans * 62 likes

Ik heb geleerd om mezelf te aanvaarden zoals ik ben, hopelijk kan ik andere mensen daar ook van overtuigen.

Naast haar modellencarrière heeft Lisa ook een blog en gaat ze volgend jaar rechten beginnen studeren. "Op mijn blog wil ik mensen met albinisme inspireren. Ik wil hen tonen dat we evenveel kansen hebben als iedereen, dat we evenveel waard zijn. Ik heb geleerd om mezelf te aanvaarden zoals ik ben, hopelijk kan ik andere mensen daar ook van overtuigen."

Dromen genoeg dus, want naast model wil Lisa ook advocate worden. "Ik hoop maar dat ik alles ga kunnen combineren, maar niets is onmogelijk denk ik. En hard werken loont volgens mij altijd."

The classic black and white outfit

See this Instagram photo by @lisawinckelmans * 69 likes

Be a pineapple, stand tall, wear a crown and be sweet on the inside #fashion #style #stylish #love #me #cute #photooftheday #nails #hair #beauty #beautiful #instagood #pretty #swag #pink #girl #girls #eyes #design #model #dress #shoes #heels #styles #outfit #purse #jewelry #shopping #glam

See this Instagram photo by @lisawinckelmans * 82 likes

I just love having lunch days with my mum @mollysartgallery

See this Instagram photo by @lisawinckelmans * 131 likes