"Dit is walgelijk", Adidas-model showt ongeschoren benen en daar is niet iedereen blij mee

Instagram
Voor zijn laatste campagne heeft Adidas besloten samen te werken met iconen van morgen. Een van hen is de Zweedse Arvida Byström, maar de 26-jarige fotografe/feministe heeft voor heel wat ophef gezorgd. Omdat ze met trots haar ongeschoren benen showt.

Arvida is het toonbeeld van Zweedse schoonheid: porseleinen huid, mooi snoetje, ultrablonde lokken en een slanke lijn. Om de Adidas Superstar-collectie te promoten poseert Arvida Byström in een frivole jurk, Adidas-schoenen aan de voeten en... beenhaar in volle glorie. In een filmpje legt ze die gewaagde keuze uit en wat vrouwelijkheid voor haar betekent. "Vrouwelijkheid is erg cultuurgebonden. Maar ik vind dat iedereen vrouwelijk kan zijn of vrouwelijke dingen kan doen. De maatschappij is daar vaak gewoon erg bang voor."

En dat Arvida daar gelijk in heeft, hebben de vele giftige reacties van internettrollen bewezen. "Waarom hebben jullie een blonde pruik op een yeti gezet?", "Ik moet kotsen" en "Dit is walgelijk", zijn maar enkele voorbeelden van mensen die aanstoot aan haar beenhaar nemen.
Op haar Instagram heeft Arvida intussen op de negatieve commentaren gereageerd. "Ik ben blank, gezond, alleen het haar op mijn benen wijkt van de norm af. Sommige surfers hebben zelfs gedreigd me te verkrachten. Ik kan me niet eens inbeelden hoe het moet zijn om in een wereld te leven waarin ik al die privileges niet zou hebben. Al mijn liefde stuur ik jullie, en ik wil jullie eraan herinneren dat niet iedereen dezelfde ervaringen heeft als persoon." Daarnaast bedankt Arvida wel de mensen die haar gesteund hebben.

My photo from the @adidasoriginals superstar campaign got a lot of nasty comments last week. Me being such an abled, white, cis body with its only nonconforming feature being a lil leg hair. Literally I've been getting rape threats in my DM inbox. I can't even begin to imagine what it's like to not posses all these privileges and try to exist in the world. Sending love and try to remember that not everybody has the same experiences being a person Also thanks for all the love got a lot of that too ❤️❤️❤️❤️

14.8k Likes, 697 Comments - arvida byström (@arvidabystrom) on Instagram: "My photo from the @adidasoriginals superstar campaign got a lot of nasty comments last week. Me..."
128 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cyrano de Bergerac

  Die haartjes op haar benen heb ik niks tegen, maar die roze T-shirt onder dat romantische jurkje zou ze beter uittrekken. Die vloekt zo luid dat ik het hier kan horen.

 • Inge Declercq

  Laat iedereen is doen wat hij/zij wilt. Maar neen "de wereld/maatschappij" heeft zo het "ideale beeld" gecreëerd wat onder schoonheid en perfectie valt. Heb je dat niet of leef je er niet naar val je uit de boot, ben je het middelpunt van jarenlang gepest. Triestig. Elke mens/persoon is mooi op zijn/haar manier en echte schoonheid zit nog steeds vanbinnen ... Wie dat niet ziet of wil zien bij een persoon moet eerst naar zichzelf kijken!

 • Peter Buyck

  Ze heeft 100% gelijk. Het is haar beslissing om te scheren of niet.

 • Yvan Kortrijk

  Dus een vrouw telt enkel maar mee als ze haar benen scheert? Het is beschamend om iemand in het verdomhoekje te duwen omdat ze zich vertoont zoals ze is. Staat het je niet aan, ok, maar laat de giftige commentaar achterwege en ga eens in de spiegel kijken.

 • MYRTHE PASS

  Het is de maatschappij of onze cultuur die ervoor gezorgd heeft dat we het haar op onze benen moeten verwijderen. Nochtans zijn we op de wereld geschapen met dit haar en is het natuurlijk normaal. Mannen daarentegen mogen hun haar op borst en benen behouden, maar daar staat men niet bij stil of dit wel mooi is.