Studie van Harvard onthult het geheim om sympathiek over te komen. “Het is erg simpel”
We willen allemaal aardig gevonden worden door anderen. Het maakt het leven makkelijker en aangenamer. Maar wat maakt iemand sympathiek? Onderzoekers van Harvard gingen op zoek naar een antwoord: ze onthullen het verrassende geheim om een verpletterende indruk achter te laten.
Overkomen als een sympathiek, sociaal en charmant persoon. Dat willen we allemaal, toch? Wetenschappers van Harvard gingen op zoek naar dé manier om likeable over te komen. Ze baseerden hun onderzoek op duizenden gesprekken tussen mensen die elkaar leerden kennen, hetzij in online chats, hetzij tijdens speeddates.
Wat blijkt? Mensen die in de online chats meer vragen stelden, lieten een betere eerste indruk achter bij hun gesprekspartners. Bij de speeddaters zagen de onderzoekers iets gelijkaardigs: als mensen meer vragen stelden, steeg de kans op een tweede date.
Oprechte interesse is de weg naar iemands hart
De reden hiervoor is eenvoudig: we willen allemaal het gevoel hebben dat iemand in ons geïnteresseerd is. Als je oprechte interesse in iemand toont door hem of haar vragen te stellen over zijn leven, gedachten en gevoelens, verschuif je de focus van het gesprek van jezelf naar de ander. En zo win je ze voor je.
Begin met vragen over hun woonplaats, hobby’s of huisdieren. Ga dan pas over op meer intieme vragen.
Toch zit er een addertje onder het gras. De volgorde van de vragen die je stelt is cruciaal voor het bepalen van hun reactie. Spring dus niet meteen in diepe, persoonlijke vragen. Volgens de wetenschappers is het beter om eerst een band op te bouwen door te beginnen met eenvoudige en lichte vragen, zoals vragen over hun woonplaats, hobby’s of huisdieren. Ga dan over op meer intieme vragen.
Vervolgvragen zijn trouwens een grote troef. Hoe dieper je graaft, hoe meer je toont dat je geïnteresseerd bent in de persoon met wie je praat. Extra vragen openen ook de ruimte voor een echt gesprek tussen jullie, in plaats van een snelle of ongemakkelijke uitwisseling van vragen en antwoorden.
Enkele voorbeelden van vervolgvragen:
“Kun je me meer vertellen over...?”
“Waarom denk je dat?”
“Wat bedoel je met...?”
“Hoe zit het met jou?”
Nog een extra tip: voer het gesprek op een ontspannen en vriendelijke toon. Hou het niet te formeel. Je wil niet overkomen als een interviewer, maar als iemand die de ander graag beter wil leren kennen.
Kortom, sympathiek zijn is geen persoonlijkheidstrek waar alleen de lucky few mee geboren worden. Iedereen kan het leren. Het geheim is erg simpel: stel veel vragen. En ergens is dat logisch. Want veel over jezelf praten, hoe bewonderenswaardig je prestaties of kennis ook zijn, is niet de beste strategie. Richt je aandacht op de ander en let the magic happen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Statisch haar zoals Taylor Swift? Met deze 8 simpele trucjes herstel je instant je coupe
De beelden van zangeres Taylor Swift (33) met statisch haar op het podium veroveren het internet. Haar fans snoepen er duidelijk van, maar de meeste van ons zijn minder fan van lokken die alle kanten opwippen. Gelukkig bestaan er acht handige trucjes om statisch en pluizig haar tegen te gaan. “Deze doekjes lossen het in een wip op.” -
PREMIUM
Pieker je (te) veel? Therapeut deelt stappenplan om ermee te stoppen: “Je kan jezelf trainen”
Piekeren doen we allemaal. En daar kan je komaf mee maken. Radiostem Maite Goossens en gedragstherapeut Wilfried Van Craen maakten er een podcast over en delen hun ultieme tips. “Té veel in je hoofd zitten heeft nadelen. Je geniet minder van het leven en bent onaangenaam gezelschap.” -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
-
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
PREMIUM
Celien eet zonder restricties, Siebe vast 16 uur per dag. En allebei hebben ze een gezond gewicht: hoe kan dat?
Wil je graag een paar kilo’s kwijt of je beter voelen in je lijf? Voedingsdeskundigen Celien Rombouts en Siebe Hannosset zweren elk bij een andere aanpak. Zij luistert naar haar hongergevoel en leerde emo-eten af, hij eet net 16 uur per dag niks. Welk populair eetpatroon past het beste bij jou? En hoe pas je het toe? “Dit is een tool om op een gezonde manier oud te worden.”