Getty Images/Maskot
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/Maskot

“Sparen lukte me nooit, tot ik ‘kakeibo’ tegenkwam.” Alles over de Japanse manier van budgetteren

Keukenkasten en bankrekeningen hebben meestal één ding gemeen: ze zijn een rommeltje. Terwijl Marie Kondo onze besteklade opruimt, schept kakeibo orde in onze financiën. Auteurs Inge Boot en Marina Steinmann passen de Japanse methode toe. “Het is een financieel dagboek, dat inzicht geeft in je (spendeer)gedrag. Dat geeft gemoedsrust.” Met hun tips krijg je kakeibo onder de knie, en wordt geld sparen vanzelf een pak makkelijker. “Ik kocht vaak spullen in een impulsieve bui. Tot kakeibo me met de neus op de feiten drukte.”

 1. Jongeren zouden het liefst op 55 jaar met pensioen gaan. Sébastian deed het al voor zijn 40ste dankzij de ‘FIRE’-lifestyle. “Ik kan doen wat ik wil met mijn tijd”
  PREMIUM

  Jongeren zouden het liefst op 55 jaar met pensioen gaan. Sébastian deed het al voor zijn 40ste dankzij de ‘FIRE’-lifestyle. “Ik kan doen wat ik wil met mijn tijd”

  Het woord pensioen is de afgelopen dagen veel gevallen. In politieke kringen werd het pensioendebat opnieuw in gang getrapt, SD-Worx loste cijfers over hoe jongeren naar het einde van hun loopbaan kijken: zij zouden het liefst op 55 jaar met pensioen gaan. Wil je niet tot dan wachten? Laat je dan inspireren door Sébastien (36). Hij volgt de ‘FIRE’-lifestyle en gaat zo verstandig om met zijn geld dat hij nu al drie jaar renteniert. Om te leven zonder geldzorgen hoef je geen miljonair of financieel genie te zijn, zegt hij. Sébastien legt ook uit waarom België het beste land is om FIRE na te streven en hoe hij financiële vrijheid bereikte. “Je moet niet leven als een monnik.”
 2. “We verkochten ons huis om een grote bus te kopen”: genieten van het leven met een klein budget, deze mensen tonen dat het kan
  PREMIUM

  “We verkochten ons huis om een grote bus te kopen”: genieten van het leven met een klein budget, deze mensen tonen dat het kan

  De energieprijzen exploderen, een volle tank kost stukken van mensen, de winkelkar wordt almaar duurder,... De coronacrisis heeft het leven alleszins niet goedkoper gemaakt. Integendeel. Rondkomen met een klein budget is dan ook niet evident. Maar dat betekent niet dat je niet kan genieten van het leven of je dromen kunt najagen. Drie mensen gunnen ons een blik op hun financiën. “Met al het geld dat we over hebben, gaan we lekker eten op restaurant.”
 1. Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?

  Gen Z en millenni­als eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?

  De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.
 2. Voorproefje van NINA met Julie Vermeire en 3 andere eeuwige optimisten. “Ik heb heel goed leren
praten. Dat maakt me sterker”

  Voorproef­je van NINA met Julie Vermeire en 3 andere eeuwige optimisten. “Ik heb heel goed leren praten. Dat maakt me sterker”

  “Ik wil positiviteit uitstralen én overbrengen op de mensen. Want het leven is al zuur genoeg.” Het is alweer bijna december. In NINA warmen we ons tijdens deze korte dagen aan de vrolijkheid van rasoptimisten Julie Vermeire, Yassine Ouaich, Rani De Coninck en Sabine Hagedoren. Psychologe Elke Smeets geeft tips hoe ook jij positiever in het leven kan staan.