Getty Images/Maskot
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/Maskot

“Sparen lukte me nooit, tot ik ‘kakeibo’ tegenkwam.” Alles over de Japanse manier van budgetteren

Keukenkasten en bankrekeningen hebben meestal één ding gemeen: ze zijn een rommeltje. Terwijl Marie Kondo onze besteklade opruimt, schept kakeibo orde in onze financiën. Auteurs Inge Boot en Marina Steinmann passen de Japanse methode toe. “Het is een financieel dagboek, dat inzicht geeft in je (spendeer)gedrag. Dat geeft gemoedsrust.” Met hun tips krijg je kakeibo onder de knie, en wordt geld sparen vanzelf een pak makkelijker. “Ik kocht vaak spullen in een impulsieve bui. Tot kakeibo me met de neus op de feiten drukte.”

 1. “We verkochten ons huis om een grote bus te kopen”: genieten van het leven met een klein budget, deze mensen tonen dat het kan
  PREMIUM

  “We verkochten ons huis om een grote bus te kopen”: genieten van het leven met een klein budget, deze mensen tonen dat het kan

  De energieprijzen exploderen, een volle tank kost stukken van mensen, de winkelkar wordt almaar duurder,... De coronacrisis heeft het leven alleszins niet goedkoper gemaakt. Integendeel. Rondkomen met een klein budget is dan ook niet evident. Maar dat betekent niet dat je niet kan genieten van het leven of je dromen kunt najagen. Drie mensen gunnen ons een blik op hun financiën. “Met al het geld dat we over hebben, gaan we lekker eten op restaurant.”
 2. Jongeren zouden het liefst op 55 jaar met pensioen gaan. Sébastian deed het al voor zijn 40ste dankzij de ‘FIRE’-lifestyle. “Ik kan doen wat ik wil met mijn tijd”
  PREMIUM

  Jongeren zouden het liefst op 55 jaar met pensioen gaan. Sébastian deed het al voor zijn 40ste dankzij de ‘FIRE’-lifestyle. “Ik kan doen wat ik wil met mijn tijd”

  Het woord pensioen is de afgelopen dagen veel gevallen. In politieke kringen werd het pensioendebat opnieuw in gang getrapt, SD-Worx loste cijfers over hoe jongeren naar het einde van hun loopbaan kijken: zij zouden het liefst op 55 jaar met pensioen gaan. Wil je niet tot dan wachten? Laat je dan inspireren door Sébastien (36). Hij volgt de ‘FIRE’-lifestyle en gaat zo verstandig om met zijn geld dat hij nu al drie jaar renteniert. Om te leven zonder geldzorgen hoef je geen miljonair of financieel genie te zijn, zegt hij. Sébastien legt ook uit waarom België het beste land is om FIRE na te streven en hoe hij financiële vrijheid bereikte. “Je moet niet leven als een monnik.”
 1. Tekort aan kleingeld: hoeveel kost het binnenbrengen van euromunten? En hoeveel mag je precies binnenbrengen?
  Spaargids.be

  Tekort aan kleingeld: hoeveel kost het binnenbren­gen van euromunten? En hoeveel mag je precies binnenbren­gen?

  Er is een tekort aan muntjes van 5, 10 en 20 eurocent. Febelfin, Unizo en Comeos vragen daarom om je gespaarde muntjes binnen te brengen bij de bank, ermee gepast te betalen of digitaal te betalen als je niet kan passen. Maar bij de bank kleingeld op je rekening laten storten, is niet altijd gratis. Welke bank rekent daarvoor kosten aan? En kan je die kosten omzeilen? Spaargids.be zocht het uit.
 2. Ondanks haar zware acne wint Lore (27) missverkiezing. “Ik wil mijn aandoening bespreekbaar maken”

  Ondanks haar zware acne wint Lore (27) missverkie­zing. “Ik wil mijn aandoening bespreek­baar maken”

  Lore Ven (27) zal ons land vertegenwoordigen als Miss International Belgium in Japan. Maar achter haar mooie verschijning schuilt een lange lijdensweg naar een moeilijke diagnose: PCOS. Een hormonale aandoening die één op de tien Belgische vrouwen treft en verschillende symptomen heeft, zoals in het geval van Lore: felle acne. De Kempische wil van haar titel gebruikmaken om de ziekte meer aandacht te geven. Maar wat is PCOS precies? “De exacte triggers zijn niet bekend.”