Ga naar de mobiele website
^ Top

Zo zijn vrouwenrechten in 20 jaar tijd geëvolueerd

unsplash
Het is intussen 22 jaar geleden dat wereldleiders in Bejing op de Wereldvrouwenconferentie een actieplan ondertekenden. De gelijkheid tussen man en vrouw bevorderen, dat was de bedoeling van die samenkomst. Vandaag is op dat vlak nog steeds veel werk aan de winkel, maar we mogen ook niet vergeten dat er sinds toen al positieve stappen zijn gezet.

"We zijn er nog lang niet," zo klinkt de algemene teneur over de strijd om gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Klopt zeker, maar we mogen ook niet vergeten dat we in vergelijking met twintig jaar geleden al wel een hele weg hebben afgelegd. "Het is meer en meer mainstream geworden om met gelijke rechten bezig te zijn, waar het twintig jaar geleden nog in de marge gebeurde," aldus Yasmeen Hassan, globaal directeur van de internationale organisatie Equality Now. "Natuurlijk, het leven is nog steeds niet perfect en seksisme besetaat op elk niveau, maar we hebben wel al grote stappen gezet." Zoals deze, bijvoorbeeld.

Nachtwerk voor vrouwen

Je kan het je bijna niet voorstellen, maar een wet van 1892 in Frankrijk verbood vrouwen om 's nachts te mogen werken. Pas in 2000 werd dat verbod afgeschaft door het Franse parlement.

Verkrachterswet

Tot 2007 konden verkrachters in Costa Rica hun proces ontlopen, als ze trouwden met hun slachtoffers. Zelfs als die slachtoffers daar niet akkoord mee gingen. Ook in Guatemala, Peru, Uruguay, Ethiopië en Marokko werden de wetten aangepast, zodat verkrachters hun straf niet konden ontlopen.

Verkrachting binnen het huwelijk

In Maleisië kunnen vrouwen die binnen het huweijk verkracht worden hun man aanklagen, wat voorheen niet als verkrachting beschouwd werd. Ook in Servië, Montenegro een Papoea-Nieuw-Guinea werd die wet aangepast. In India daarentegen is verkrachting binnen het huwelijk nog steeds legaal.

Scheiden als vrouw

Sinds 2004 hebben vrouwen in Oeganda dezelfde rechten als mannen wat scheidingen betreft. Als een echtgenoot ontrouw is, mogen ze scheiden van hun man. Voorheen kon enkel de man een punt zetten achter het huwelijk.

Proces voor geweld

In Indonesië kunnen vrouwen hun man aanklagen als die huiselijk geweld pleegt, wat voordien zelfs niet kon.

Vrouwelijke nationaliteit

In Suriname heeft een vrouw het recht om haar nationaliteit door te geven aan haar kind. Al zijn er nog wel een boel restricties voor dat echt mogelijk wordt gemaakt.

Stemrecht voor vrouwen

Saoedie-Arabië gaf pas in 2011 een voorzet om vrouwen ook stemrecht te geven. Sinds dat jaar besloot koning Abdullah om ook dames vanaf 2015 mee te laten stemmen. Al mogen dames in dat land nog steeds niet autorijden, iets waar ze in 2013 tegen protesteerden en voor beboet werden.

Meer over3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Anonymous

    Zolang ze de plichten er ook bij nemen is het voor mij in orde.

  • Eva D c

    Wat een sukkel ben jij. Man echt waar. Dit artikel gaat over de basis van de basis die slechts de laatste jaren werden goed gekeurd. Denk je nu echt dat vrouwen teren op de bankkaart v manlief? Vrouwen zijn gelijk aan mannen. Hoogtijd dus dat ZE overal ter wereld dezelfde rechten hebben. Helaas lopen er nog te veel sukkels zoals jij los...

  • Anonymous

    Dat gezeik van vrouwendag hangt mijn keel uit?de ganse dag op radio 2 niets anders dan gezaag over vrouwen in menopauzes en dat zij geen gelijk loon krijgen en geen directiepostjes krijgen enz?zo een gebleit ganse dag,ze zijn te beklagen hoor met de bankkaart van hun vent op zak enz!jongens toch altijd zichzelf beklagen en ja bij de "madammen"juist hetzelfde dit natuurlijk bij die 3 feministen op de radio hoe kan ket anders he!

Meld een bug