Zo lang duurt seks gemiddeld (wedden dat jij dacht dat het langer was?)

Thinkstock
Wat onze bedprestaties betreft ronden we al eens graag af naar boven. Hoelang we 'het' volhouden bijvoorbeeld, daar zijn we niet altijd eerlijk over. Want we willen zeker niet minder dan normaal presteren. Maar hoelang duurt een vrijpartij eigenlijk gemiddeld? Wat is normaal?

Dr. Brendan Zietsch, psycholoog aan de universiteit van Queensland, heeft een onderzoek gewijd aan dit vraagstuk. Hij vroeg aan 500 koppels uit verschillende landen (Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Turkije) om hun vrijpartijen te timen gedurende vier weken. Hij gaf ze daarvoor een stopwatch die ze moesten indrukken zodra er penetratie was en ze moesten afklokken als er dan ejaculatie was. Nogal onromantisch, maar de enige manier om te voorkomen dat de koppels zouden overdrijven of een schatting zouden maken.

Wat bleek? Er bestaan grote verschillen tussen alle koppels: de tijd varieerde tussen 33 seconden en 44 minuten. Er is dus niet echt een 'normale' duur als het over seks gaat. Maar als we naar het gemiddelde gaan kijken, komen we uit op 5,4 minuten. Niet meer, en ook niet minder.

Het gebruik van een condoom had geen invloed op de duur van de seks, en ook het feit of de man besneden was of niet speelde geen rol. Wat wél invloed had, was de locatie: bij alle landen was de gemiddelde duur ongeveer gelijk, behalve in Turkije. Daar duurde seks een stuk korter: gemiddeld 3,7 minuten. Tenslotte speelt ook leeftijd een rol. Ervaring blijkt niet echt een voordeel, want over het algemeen wordt de duur van de seks korter naarmate we ouder worden.