Zo blijf je samen: schrijf drie keer per jaar over jullie ruzies

Thinkstock
Amerikaanse wetenschappers denken de sleutel tot een gelukkig huwelijk te hebben gevonden. Het enige wat je moet doen is af en toe een rapport schrijven over jullie relatie en ruzies. Wie daar drie keer per jaar zeven minuten tijd voor maakt, zou meer tevreden zijn met zijn huwelijksleven. Dat komt omdat schrijven uit het oogpunt van een buitenstaander helpt om de ruzies anders te bekijken.

De 'rapporten' zouden ook helpen om de gevoelens van liefde, passie, intimiteit, vertrouwen en verbondenheid een boost te geven. "Het is geen miraculeuze oplossing, maar ik ben wel zeker dat je mooie resultaten kunt krijgen met een minimale inspanning", zegt onderzoeksleider Eli Finkel van de Northwestern University in Illinois.

Neutraal
Samen met zijn team volgde hij de relatie van 120 koppels gedurende twee jaar. Sommige waren nog maar een paar weken getrouwd toen de studie begon, andere waren al meer dan 50 jaar samen.

In het tweede jaar van de studie werd aan de helft van de deelnemers gevraagd om te denken aan een recente ruzie. Daarover moesten ze uit een neutraal perspectief schrijven. Volgens professor Finkel duurde het schrijven van zo'n essay ongeveer zeven minuten. Aangezien gevraagd werd om dat drie keer per jaar te doen, waren ze er jaarlijks amper 21 minuten mee bezig.

Maar de resultaten waren wel duidelijk. Net zoals in vorige studies bleek dat de echtelijke tevredenheid daalde in de loop van het eerste jaar. Bij degene die de essays niet schreven, bleef die tevredenheid ook in het tweede jaar dalen.

Bij degene die wel over hun relatie schreven, bleek de tevredenheid daarentegen te stabiliseren. Dat wil niet zeggen dat ze minder ruzies maakten, maar die maakten hen wel minder van streek.

Gezondheid
En daar bleef het niet bij. "Niet alleen was er een positief effect op de tevredenheid in het huwelijk, maar ook op andere dingen, zoals passie en seksueel verlangen", zegt professor Finkel. "Die effecten waren er zowel als de proefpersonen nog maar net getrouwd waren, al vijftig jaar of ergens daartussen."

"Bovendien is een kwaliteitsvol huwelijk niet alleen een belangrijke factor voor je geluk, maar ook voor je gezondheid", weet professor Finkel. "Uit dat perspectief gezien is zo'n schrijfoefening van zeven minuten per jaar één van de beste investeringen die getrouwde mensen kunnen doen."