Exclusief voor abonnees

Zeven pijlers voor een gelukkige relatie

De zeven pijlers voor een gelukkige relatie
Shutterstock De zeven pijlers voor een gelukkige relatie
De Amerikaanse psycholoog John Gottman bestudeerde in zijn praktijk, die al snel het ‘Love Lab’ werd genoemd, wat gelukkig getrouwde koppels gemeen hebben. Ze waren niet perfect, maakten ruzie en voelden zich soms ongelukkig. De zeven pijlers voor een gelukkige relatie volgens hem:

Weet wat de ander belangrijk vindt

In gelukkige relaties kennen de partners elkaars voor- en afkeuren, elkaars angsten en dromen. Hij weet dat ze vaak ruziet met haar zus omdat ze zo op elkaar lijken. Zij weet dat hij graag naar zeilboten kijkt omdat hij van een wereldreis droomt.

Respecteer elkaar

Laat de ander in zijn waardigheid, zelfs bij ruzie. Wees ook elkaars vriend en koester die warmte.

Houd contact met elkaar

Zelfs met kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke opmerkingen als ‘Hebben we nog koffie, zal ik er meebrengen?’ maak je contact. Het zit ‘m in de kleine dingen.

Laat je door je partner beïnvloeden

Vraag zijn of haar mening, en houd er rekening mee.

Los problemen samen op

Bij kleine ruzies en meningsverschillen blijven de partners verdraagzaam. Ze leren toleranter te worden over elkaars onvolkomenheden.

Loop niet vast op permanente problemen

Sommige meningsverschillen zijn niet te overbruggen. Die moet je niet willen oplossen, daar moet je gewoon mee leren leven. Maar je kan de dialoog erover wel gaande houden.

Geef samen zin aan het leven

Dat doe je door rituelen en gewoontes (samen wandelen, bijpraten tijdens de afwas...) te ontwikkelen en doelen en idealen te delen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.