Wil ik of wil ik niet: is koudwatervrees bij een verloving normaal?

Getty Images
Hij gaat op z’n knie en je geluk kan niet op. Het is niet alsof dat picture-perfect aanzoek volledig onverwacht kwam, jullie spraken wel al vaker over trouwen en de toekomst. Hoewel je enkele dagen geleden met hart en ziel ‘ja’ zei, heb je nu al wat meer twijfels. Maar hoe komt het dat we te maken krijgen met koudwatervrees? 

Grote veranderingen in je leven, zelfs positieve zoals een verloving, promotie op het werk of zelfs een zwangerschap, brengen nu eenmaal heel wat stress met zich mee. Dat kan ervoor zorgen dat we ons angstig voelen en soms te maken krijgen met negatieve gevoelens. 

“Wanneer je je angstig voelt, of tekenen van angst toont, wil dat niet per se zeggen dat je ongelukkig bent over wat er te gebeuren staat”, legt therapeut Marni Feuerman uit. “Je verloven met iemand is een stap dichter bij een levenslange verbintenis. Je hebt waarschijnlijk stress wanneer je aan de voorbereidingen van het feest denkt, de eventuele verhuis, kosten en nog veel meer. Er zijn heel wat praktische zaken die pas na de verloving de kop opsteken die voor wat zorgen kunnen zorgen.” 

Hield je je relatie in het verleden altijd redelijk privé? Dan kan het moeilijk zijn om plots in het midden van de belangstelling te staan. Telefoontjes stromen binnen, vrienden en familie komen vaker over de vloer en het verhaal van jullie verloving moet steeds opnieuw verteld worden. Er worden daarnaast ook talloze vragen gesteld over het feest en dat kan vermoeiend zijn wanneer je je emotioneel niet al te best voelt. 

Praat erover

Het kan moeilijk zijn om met iemand, zeker met je partner, over deze twijfels of gevoelens te praten. Je wil uiteraard hun gevoelens niet kwetsen en wil niet dat het overkomt alsof je aan hen  twijfelt. Maar het is toch een goed idee om dat wel te doen. “Reflecteer eerst waarover je juist onzeker bent. Je kan deze twijfels en onzekerheden aanbrengen door eerst duidelijk te maken dat je wel effectief blij bent met jullie verloving”, legt Feuerman uit. “De kans is groot dat je verloofde met dezelfde twijfels zit, dit is dan een goed moment om een gesprek aan te knopen en elkaar te verzekeren dat dit niet abnormaal is.” 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Buyck

    Mag de mens nog emoties, gevoelens, ... hebben?