Wie ooit is vreemdgegaan, houdt het meestal niet bij één keer

thinkstock
Heeft je partner je in het verleden al eens bedrogen? Dan ben je best op je hoede. Uit een studie in Archives of Sexual Behavior blijkt immers dat wie ooit al eens is vreemdgegaan, dat vaker later nog eens doet.

Voor het onderzoek werden 783 mannen en vrouwen ondervraagd die allemaal in een lange relatie zaten op het moment van de studie. Opvallend is dat van de ondervraagden die ooit waren vreemdgegaan, 30% ook is vreemdgegaan bij hun huidige partners. Van wie nooit eerder een partner bedrogen had, was "slechts" 13% vreemdgegaan bij zijn of haar huidige partner.

Drempeleffect
Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Onderzoekers wijten dit aan het zogenaamde "drempeleffect". Voor wie ooit is vreemdgegaan, is de drempel een stuk minder hoog om dit nog eens opnieuw te doen. Bij dezelfde partner, maar ook bij latere partners.

Niet meteen van het slechtste uitgaan
Al betekent dit natuurlijk niet dat mensen niet kunnen veranderen. "Als je partner eerlijk is over wat er is gebeurd, toegeeft dat hij of zij in de fout is gegaan en daar oprecht spijt van heeft, dan is de kans groot dat het bij één keer blijft. Je mag niet vergeten dat 70% van de mensen die ooit bedrog heeft gepleegd, daarna wél trouw is gebleven," vertelt een van de onderzoekers Frank Dattilio.