Weet jij waarom die trouwring aan je linkerhand moet?

Thinkstock
In de meeste landen wordt de trouwring tijdens de ceremonie aan de ringvinger (nogal wiedes) van de linkerhand geschoven. Maar weet je eigenlijk ook waarom?

Het gebruik stamt uit een tijd waarin de geneeskunde en wetenschap nog niet helemaal door hadden hoe het menselijke lichaam in elkaar zat. Tijdens de 16e eeuw, denk maar aan de tijd van de Tudors, werd algemeen aangenomen dat er een ader door de ringvinger van de linkerhand liep die helemaal tot aan het hart ging. Die werd in het Latijn 'vena amoris' genoemd, oftewel 'de ader van de liefde'. De toenmalige etiquette-experten lieten dan ook optekenen dat dit de ideale vinger was om je trouwring aan te dragen, omdat dit de eeuwige liefde tussen het koppel zou symboliseren.

Natuurlijk doe je nog altijd wat je zelf wilt. Er is helemaal geen wet die zegt aan welk hand je de ring moet dragen, of zelfs aan welke vinger. Veel hangt ook af van de cultuur: in Duitsland en Oostenrijk wordt de trouwring vooral aan de rechterhand gedragen. Draag jij hem liever rechts? Dan is dat perfect aanvaardbaar.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.