We vertrouwen voor het eerst meer op internet dan op vrienden voor de liefde: “Verleiden is makkelijker op pc dan op café”

Young man and woman's hands holding smart phones with hearts floating over
Getty Images Young man and woman's hands holding smart phones with hearts floating over
"En, hoe hebben jullie elkaar ontmoet?" Een vraag die aan elk koppel wel een keer gesteld wordt, en het antwoord luidt tegenwoordig steeds vaker: "Via het internet." Voor het eerst in ruim 70 jaar hebben datingsites en -apps de koppelaarsrol afgesnoept van onze vriendenkring.

Begin jaren 40 lag de amoureuze toekomst in handen van de ouders of lonkte die op de schoolbanken. Na de Tweede Wereldoorlog namen vrienden en kennissen de rol van tussenpersoon op de liefdesmarkt over. En intussen beroepen we ons op het internet, zo stelt socioloog Michaël Rosenfeld van de universiteit van Stanford vast. Hij vroeg Amerikanen van alle leeftijden 'Hoe ontmoette je je liefdespartner?' en vergeleek met gegevens uit het verleden. "Voor heteroseksuele koppels in de VS zijn online ontmoetingen de meest voorkomende manier van koppelvorming geworden. Die overschaduwden rond 2013 voor het eerst de ontmoetingen via de vriendenkring", stelt Rosenfeld. Dat ontmoetingen in cafés en restaurants op de tweede plaats komen, moet ook in dat kader geplaatst worden: het eerste afspraakje in het echte leven wordt veelal online gemaakt. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de Vlaamse liefdesmarkt afwijkt van de Amerikaanse, ontmoetingen in de kerk (in de VS nog goed voor 3% van de matches) niet te na gesproken.

Niét op Tinder? Raar!

Dat denkt ook professor en seksuoloog Pascal De Sutter (UCLouvain): "Mensen zoeken de weg van de minste inspanning. Het is makkelijker te verleiden van in je zetel dan moeite te doen in het uitgaansleven."

Klinisch psycholoog-seksuoloog en relatietherapeut Chloé De Bie, bekend van onder meer 'Koppels' op VTM, wijst op de wet van de grote getallen. "Het internet biedt de snelste en meest efficiënte manier om véél mensen te ontmoeten. Dan is de kans groot dat daar een match tussen zit. Dat heeft ook een nadeel: de keuze kan te groot worden, zoals een menukaart op restaurant met 100 gerechten. Dan ga je langer wachten met beslissen."

Dat daten via het internet gaandeweg sociaal aanvaard werd, ondervond De Bie zelf: "Dat is snel gegaan. Ik ben single en actief op datingsites. Zes tot zeven jaar geleden reageerden mijn vrienden nog: 'Oei, dat is toch raar. Je kan toch iemand vinden op een normale manier?' Je moest wel heel wanhopig zijn als je op die manier een partner zocht. Maar inmiddels vinden mensen het raar wanneer je als single niét op Tinder zit."

Bol.com-cultuur

Het is een evolutie die we bij elke technologische nieuwigheid zien, meent De Bie. "Enkele decennia geleden was iemand met een computer in huis nog een rare snuiter, nu heeft elk gezinslid er één. Daar staat tegenover dat we in een bol.com-cultuur dreigen te belanden, een wegwerpcultuur waarin we bestellen, ontvangen en ook vlot terugsturen. Toch schat ik de duurzaamheid van een online ontloken romance niet lager in dan die van een relatie die op café is ontstaan. Wel kan het internet een bedreiging vormen voor bestaande relaties. Het gras is altijd groener aan de andere kant, maar dankzij het internet kan je dat groenere gras beter zien. Je kan er zelfs op inzoomen, en zo komen mensen die in een relatie zitten makkelijker in de verleiding."

Ook een 'dateverslaving' loert om de hoek. "Je krijgt een adrenalinestoot telkens als je al swipend een stoot tegenkomt en dat kan verslavend werken", zegt De Bie. "Het is zoals bij gokken: je kan niet voorspellen waar het winnend lot zit en dan blijf je zoeken. Een vleiend bericht op Tinder geeft je zelfvertrouwen een boost."

4 op 10 koppels ontstaan online

Datingsites 38%
Op café of restaurant 27%
Onder vrienden 20%
Onder collega's 11%
Via familie 7%
Op school 6%
Onder buren 4%
In de kerk 3%

Cijfers Stanford University. Het totale percentage is hoger dan 100 omdat de bevraagden meer dan één categorie konden aanvinken.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • andy piat

  in het uitgaansleven iemand leren kennen is moeilijker dan vroeger,je moet oppassen tegen wie je spontaan begint te praten velen vinden dat al abnormaal dat een vreemde begint te praten,vroeger wist je dat wie op stap was single was(andere tijden)nu gaan veel stellen apart uit,ik ben gestopt met uit te gaan zijn er nog denk ik en zo belanden ze op het internet niet via de gemakkelijkste weg zoals hieronder beschreven.

 • Peter Janssens

  Een paar jaar geleden op de voetbal. Schoondochter, toen 15 jaar, zag 5m verder een jongen staan die ze wel leuk vond. Was duidelijk wederzijds. In plaats van te gaan praten stonden ze twee uur naar elkaar te sms-en, op 5-6m van mekaar. Tot ik het niet meer kon aanzien, heb haar toen opgepakt en voor zijn neus gezet. Stonden alletwee met de mond vol tanden om na een ongemakkelijke stilte terug te gaan sms-en naar elkaar. Ik heb toen de hoop voor de mensheid opgegeven.

 • Febe Chapin

  Mijn ware liefde had ik mezelf verboden om via internet mijn liefde te verklaren. Een bericht via facebook leek me niet echt romantisch en speciaal..

 • benny vandersanden

  Toont hoe leeg onze maatschappij is. Mij zal je alleszins nooit op zo een site zien daar heb ik net iets teveel zelfrespect voor

 • Roger Geens

  Gezien op een Portugese zender ,men maakt zich zorgen om de liefde bij een koppel ,mooi zijn ,mooi kontje hebben ,dikke lippen ,grote borsten en waar is de ware liefde om het 50,60 of 70 jaar met elkander uit te houden .In Portugal is er dus een service die u leert wat "Amor is . Wellicht broodnodig ?