Wat je heupen over je seksleven verklappen

Thinkstock
Vrouwen met brede heupen hebben vaker onenightstands en meer seksuele partners dan wie smaller gebouwd is. Een mogelijke verklaring volgens Britse wetenschappers hiervoor is dat bredere dames een bevalling minder traumatisch vinden.

148 vrouwen tussen 18 en 26 jaar namen deel aan de studie. De wetenschappers beschouwen heupen groter dan 36 centimeter als breed, smalle heupen zijn kleiner dan 31 centimeter. De breedte van de lichaamsdeel meet je door de afstand tussen de uiterste punten van het heupbeen te nemen, het gaat dus niet om de omtrek. Alle deelnemers waren geen maagd meer.

De wetenschappers aan de universiteit van Leeds ontdekten dat wie vaak onenightstands heeft over bredere heupen beschikt. Dames waarvan drie op de vier seksuele ervaringen eenmalige flirts waren, hadden heupen van gemiddeld 2 centimeter breder. Hoofdonderzoeker Colin Hendrie suggereert dat vrouwen met brede heupen met meer mannen in bed kruipen omdat ze makkelijker kinderen op de wereld kunnen zetten. Een geboorte is minder traumatisch voor hen dan voor toekomstige mama's met smalle heupen. "De heupbreedte heeft een rechtstreekse impact op de sterftekans bij een geboorte. De resultaten suggereren dat vrouwen controle hebben over hun eigen seksuele activiteit door dit risico."

Toen de mens leerde rechtop te wandelen, hebben ze smallere heupen ontwikkeld omdat dit het stappen makkelijker maakte. De vrouwelijke heupen zijn daarom nu net breed genoeg voor een geboorte. Mensenkinderen worden sneller in het ontwikkelingsproces geboren in vergelijking met de meeste andere primaten door die smallere heupen. Daarom hebben baby's meer verzorging en aandacht van hun moeder en vader nodig na de geboorte. Het onderzoek werd gepubliceerd in de Archives of Sexual Behaviour.