Wat als... je allergisch bent voor je huisdier?

Thinkstock
We zitten midden in één van de ergste allergieseizoenen ooit, waarbij de schuld vooral op bloemen, bomen en gras gestoken wordt. Toch zijn dat niet de enige boosdoeners. Nu is namelijk ook het moment waarop huisdieren hun haren en huidschilfers verliezen, wat op zijn beurt tot niezen, jeukende ogen en loopneuzen leidt. Gelukkig kan je daar een aantal maatregelen tegen treffen.

1. Was je handen
Maak er een gewoonte van om na het aanraken van je huisdier meteen je handen te wassen. Niet alleen verwijder je daarmee de huidschilfers en het haar van je huisdier, maar het maakt ook komaf met de pollen die hij of zij mee naar binnen brengt.

2. Was je huisdier
Je huisdier een bad geven zal de losse huidschilfers, pollen en haren wegspoelen. Volgens sommige bronnen zorgt zo'n bad er echter voor dat je kat zichzelf gaat likken, waardoor er nog meer huidschilfers loskomen. De volgende tip is daarom een goed alternatief.

3. Veeg je huisdier schoon
Als je hond of kat een gevoelige huid heeft of helemaal niet in bad wil, neem dan een vochtig microvezeldoekje en veeg hem van kop tot teen af. Het doekje zal overtollig haar, pollen en huidschilfers opnemen. Voor het beste resultaat doe je dit na het borstelen van je huisdier, waardoor de losse haren weggehaald worden.

4. Stofzuigen!
Investeer in een stofzuiger met een HEPA-luchtfilter. Die verwijdert zelfs de kleinste huidschilfertjes. Doe dat minstens één à twee keer per week. Vergeet ook niet om gestoffeerde meubels en gordijnen te stofzuigen!

5. Investeer in stofarme kattenbakvulling
Veel van de 'groenere' kattenbakvullingen bevatten weinig tot geen stof, waardoor ze perfecte alternatieven zijn voor baasjes met een allergie.

6. Installeer een HEPA-luchtzuiveraar

Een HEPA-filter in het ventilatiesysteem van je huis is wellicht het meest effectief, maar een draagbare luchtzuiveraar is een goedkopere optie. De filters zullen sommige deeltjes uit de lucht halen, waardoor ze niet in je neus kunnen terechtkomen.

7. Laat je huisdier niet op het bed
Op je bed knuffelen met je hond of kat zorgt ervoor dat je een hele nacht huidschilfers inademt. Hoe lastig het ook is om je huisdier te verbannen, het is de enige kans op een goede nachtrust. Als je echt heel allergisch bent, moet je zelfs overwegen om je slaapkamer volledig te verbieden voor je huisdier.

8. Praat met je dierenarts en je dokter
Vraag aan je dierenarts naar een anti-allergeen middeltje dat je kan aanbrengen op de vacht van je huisdier.

Vergeet niet dat jouw gezondheid én die van huisdier uiteindelijk het belangrijkst zijn. Voor je nieuwe behandelingen of medicijnen gebruikt, moet je dus zeker overleggen met je huisdokter en de dierenarts. Succes!