Waarom zien we zo weinig veilige seks op televisie?

Smith en Cece in "New Girl" na een (veilige?) vrijpartij
rv Smith en Cece in "New Girl" na een (veilige?) vrijpartij
Als personages uit televisieseries echt bestonden, zouden ze al lang zwanger zijn of met een variëteit aan soa's rondlopen: slechts in 0,02% van de seksscènes in populaire televisieshows wordt expliciet een condoom gebruikt. Frappant, zo vindt de Britse seksvlogster Hannah Witton, die vindt dat het anders kan. 

Dat je voor een veilige vrijpartij een condoom nodig hebt, lijkt een evidentie. Maar wanneer zag jij voor het laatst veilige seks op televisie, vraagt seksvlogster Hannah Witton zich in een video voor BBC af. Een studie uit 2017 van de University of Carolina weet het antwoord. Uit een analyse van populaire series zoals Orange is the New Black, True Blood, House of Cards en Gossip Girl, blijkt dat in slechts 0,02% van de seksscènes duidelijk een condoom wordt gebruikt.

Normalisering

Moeten we alarm slaan uit vrees voor copycatgedrag, of valt het allemaal wel mee? Hannah Witton vroeg het aan psychologe Dr. Rosie Webster van het Centre for Behaviour Change. "Ons gedrag wordt gestuurd door wat we zien in onze omgeving. Als we op televisie zien dat mensen geen condoom gebruiken of niet praten over veilige seks, dan wordt dat soort gedrag genormaliseerd. Op die manier krijgen mensen sneller de neiging om dat soort gedrag te kopiëren."

Gouden condooms

"Televisieshows zijn nu eenmaal glamoureus en een beetje glossy," verdedigt scriptschrijver Simon James Green zich. "Ze gaan over mooie mensen die een mooi leven leiden. Mooi in beeld gebrachte seks, die fantasierijk is en niet zoals in het echte leven, hoort daar ook bij." Al kaatst Witton de bal terug door te opperen dat een heel fancy condoom met een mooie gouden wikkel in dat opzicht wel een alternatief zou kunnen zijn. "Dat moet kunnen," vindt Green. "Maar een televisieshow is natuurlijk geen openbare dienst voor gezondheidsvoorschriften. Want waar trek je dan de grens? Moet je in televisieseries dan ook verwerken dat de personages vijf stukken fruit en groenten per dag moeten eten?"

Witton besluit met een oproep aan regisseurs en scenarioschrijvers om toch het condoom in seksscènes te introduceren. In tussentijd onthouden we vooral dat ze in het echte leven wél een vereiste zijn voor veilige seks. 
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Victor Ypres

  Wat een zever, is gewoon omdat we dergelijke details ook niet hoeven te zien! Je ziet op TV toch ook nooit iemand zijn gat afgeven als hij naar 't wc moet ?

 • Thierry Vansweevelt

  Het is fictie... daarom... wat een moraalridders! En wie zegt dat de personages niet zogezegd de pil nemen of soatesten hebben gedaan? Aha!

 • Ramon Simon

  Dat viel me ook al op. In veel films en series gaat het van spanning-kussen-sex in een vloeiende beweging. Veel shots worden ononderbroken opgenomen dus duidelijk merkbaar dat het onveilige seks is met iemand die dezelfde dag hebben leren kennen. Het mag dan niet echt zijn maar ik vind het toch riskant.

 • hugo goebezig

  in de meeste series kruipen ze met hun ondergoed in en uit bed,is dat nie veilige sex!

 • Erwin Lauwens

  Een seksscene in een populaire televisieshow? Samen in bed liggen en daar stopt de boel. Weer een die haar dikke pree verrechtvaardigd heeft. Moeten er bomen sneuvelen om zo een onnozelheden op papier te zetten?