Waarom we het zo ongemakkelijk vinden als mensen in het openbaar kussen

Foto door Thought Catalog via Unsplash
In romantische komedies gebeurt het à volonté, maar in het echte leven moeten veel mensen niets van kussen en knuffelen in het openbaar weten. Ze willen het niet zelf doen, maar vinden het ook verschrikkelijk ongemakkelijk om te zien bij anderen. Hoe komt dat?

Sta je aan de bushalte te wachten, begint een koppetje naast je plots de binnenkant van elkaars mondhoeken te verkennen. Ongemakkelijk schuif je opzij, rollend met je ogen en al mompelend dat ze beter een kamer kunnen huren. Natuurlijk vindt zeker niet iedereen publieke tekenen van affectie ongemakkelijk, maar voor veel mensen voelt het bijna even vervelend aan als met je ouders een seksscène op tv kijken.

Volgens dokter Chloe Carmichael hangt veel af van het gezin waarin je bent opgegroeid. Aan Elite Daily legt ze uit dat als je het gewend bent dat je ouders elkaar in het openbaar regelmatig kussen en knuffelen, je er waarschijnlijk ook minder problemen mee hebt als je het bij anderen ziet. Ook hangt (helaas) veel af van wie er aan het kussen is. Uit een studie uit 2014 bleek dat 95% van alle heteroseksuele deelnemers het niet erg vindt dat een heterokoppel elkaar een kus geeft op de wang. Amper 55% vond dat ook oké bij homoseksuele koppels.

Maar als het van Gwendolyn Seidman, psychologe en professor aan de Albright University, afhangt, heeft je tolerantie voor affectie in het openbaar vooral te maken met je persoonlijkheid. “Mensen die veel dingen vies vinden, denk aan insecten of seksuele taboes, zullen het er vaker moeilijk hebben dan mensen die weinig zaken vies vinden.” Ook wie het moeilijk heeft om zich te hechten of binden in een relatie, heeft het er volgens Seidman doorgaans moeilijker mee. “Zij vinden het vaak onnodig of extravagant als iemand kust of knuffelt in het openbaar”, aldus de psychologe aan Tonic Vice.

Daarnaast wijst ze erop dat we het gedrag van anderen altijd vergelijken met ons eigen gedrag in een soortgelijke situatie. “Mensen veroordelen anderen op basis van zichzelf”, legt Seidman uit. Als je zelf met andere woorden nooit iemand aan een bushalte zou kussen, zal je dat gedrag van anderen ook sneller veroordelen. Zeker als je vindt dat het koppel in kwestie erin overdrijft.

Maar of je er nu van houdt of niet, het is belangrijk om te onthouden dát we elkaar mogen kussen en knuffelen in het openbaar. In veel landen is dat anno 2019 immers nog altijd verboden. Hoe ongemakkelijk je er dus ook van wordt, leven en laten leven is de boodschap. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid joosten

  Er is zeker ook een verschuiving in de tijd merkbaar. In de jaren '70 en '80 was het heel gewoon en aanvaard voor 10ers,20ers en 30ers (wat hun ouders er toen van vonden, laat ik er even buiten) Kleine kinderen vonden het toen heel normaal om hun ouders te zien kussen, maar ook bij familie en vrienden vonden ze dat heel gewoon. Nu zijn mensen veel minder los in hun gewoonten, zelfs genegeerd om affectie te tonen in het openbaar.

 • Rudi De Groof

  Iemand zijn amandelen uitzuigen doe je niet in het openbaar, tenzij je geen opvoeding hebt gekregen. Ook dit is een vorm van respect in en voor de samenleving.

 • Karin Kimpe

  Mijn vriend en ik zijn beiden vijftigers en (na een onderbreking van 35 jaar) terug dolverliefd. En ja, we kussen elkaar vaak in het openbaar ... gewoon omdat we het niet kunnen laten. Heerlijk toch!

 • PETER PERMENTIER

  Als je niet meer mag zoenen als daar een behoefe aan Is, dan we allen verkeerd bezig, liefde is toch mooi en zeker als ge dit vrij moogt bewijzen Het moet toch niet altijd achter muren en in het donker, komaan he zeg

 • Romain Nolf

  Is toch mooi ! En normaal .