Waarom vrouwen nog altijd in een andere tijdszone leven dan mannen

thinkstock
Mannen hebben nog steeds veel meer vrije tijd dan vrouwen, dat blijkt uit het Tijdsbestedingsonderzoek dat socioloog Ignace Glorieux (VUB) en zijn team uitvoerden. De verschillen zijn wel al iets kleiner geworden dan bij het vorige onderzoek, maar de kloof qua tijdsbesteding blijft enorm.

De kloof tussen mannen en vrouwen verkleint wel degelijk, maar van absolute gelijkheid tussen de twee is er nog geen sprake. Dat blijkt uit het Tijdsbestedingsonderzoek van de Vrij Universiteit van Brussel (VUB) onder leiding van socioloog Ignace Glorieux. In 2013 hielden 3.620 Vlamingen een jaar lang een dagboek bij van al hun dagdagelijkse activiteiten. Dat werd door hetzelfde team ook al eens eerder gedaan in 1999 en 2004. Op de volgende punten verschilt de tijdsbesteding van mannen en vrouwen vandaag de dag het meest.

Sport
Hoewel sporten bij beide geslachten bijna dubbel zo populair geworden is als in 1999, besteden we er wel minder tijd aan. Vrouwen hebben sowieso maar 3 uur en 31 minuten vrije tijd op een weekdag, terwijl mannen ruim twee uur meer vrije tijd hebben (5u15). Mannen blijken in verhouding tot vrouwen wel nog steeds vaker te sporten (40,1 % tegenover 33,8 %). Zwemmen doen mannen net zo vaak als vrouwen. Turnen en fitness blijken dan weer overwegend uitgeoefend te worden door vrouwen. Bij alle andere sporten zijn mannen in de meerderheid.

Sociale contacten
Vrouwen besteden meer tijd (ongeveer 30 minuten per week) aan sociale contacten dan mannen. Ze telefoneren vaker en brengen meer tijd door met hun familie en kinderen. Mannen zijn dan weer actiever in het verenigingsleven samen met collega's en vrienden. Opvallend is ook dat vrouwen vooral in de ochtend meer tijd met hun kinderen spenderen. Ze staan met andere woorden dus vaker in voor het klaarmaken en het naar school brengen van de kinderen.

Kinderzorg
Doorgaans besteden vrouwen doorheen heel de dag eigenlijk meer tijd met hun kinderen. Dat was in 1999, 2004 en in 2013 zo. Per dag spenderen vrouwen gemiddeld 38 minuten aan kinderzorg en opvoeding, mannen slechts 29 minuten.

Koken
Het aantal vrouwen dat kookt is doorheen de jaren ongeveer stabiel gebleven, terwijl er wel een duidelijk opmars is van mannen in de keuken. Toch blijft het dagdagelijkse koken een vrouwenzaak. 44 procent van de vrouwen kookt vijf of meer dagen per week, tegenover 17 procent van de mannen. Vrouwen spenderen er ook dubbel zoveel tijd aan (4 uur en 25 minuten per week) in vergelijking met mannen (2 uur en 5 minuten). Een derde van de Vlaamse mannen laat zijn keukenschort zelfs altijd links liggen.

Slapen
Mannen moeten ongeveer een kwartier slaap per dag inleveren ten opzichte van 1999 en slapen een dikke 2 uur per week minder dan vrouwen. Die moeten het in vergelijking met 1999 met 50 minuten minder slaap stellen. Zo slapen mannen op een weekdag gemiddeld 8 uur en 7 minuten en vrouwen 8 uur en 29 minuten. In het weekend is het verschil ongeveer even groot.

Verzorging & eten en drinken
Zowel mannen als vrouwen zijn doorheen de jaren (nog) een stuk ijdeler geworden. Waar vrouwen in 1999 al 15 uur en 58 minuten en mannen 15 uur en 21 minuten per week aan persoonlijke verzorging spendeerden, is dat alleen maar meer geworden in 2013. Vrouwen spenderen nu elke week 17 uur en 45 minuten aan de verzorging van hun uiterlijk en aan eten en drinken. Mannen hebben daar ongeveer 15 uur en 46 minuten voor nodig.

hln
hln