Exclusief voor abonnees

Waarom Tinder wil dat we zo lang mogelijk single blijven

“De app hoopt dat we na een mislukte scharrel snel weer terugkomen”

Getty Images
U hoopt een lief te scoren via Tinder? De app belooft te helpen, maar probeert jou in de realiteit juist zo lang mogelijk vrijgezel te houden. “Hoe langer je de datingapp gebruikt, hoe groter de kans dat je uit frustratie gaat betalen voor meer opties. Ondertussen verzamelt Tinder zoveel mogelijk gegevens.”

Match. Chat. Date. klinkt de slogan van Tinder, de app waarbij je al swipend op zoek gaat naar een losse scharrel dan wel een nieuwe grote liefde. Over happily ever after rept de reclame met geen woord, want dat is ironisch genoeg niet de bedoeling van het bedrijf achter de populaire datingapp, legt dr. Elisabeth Timmermans (Eramus Universiteit Rotterdam) uit. De communicatiewetenschapper doet al sinds 2015 onderzoek naar hoe sociale media ons liefdesleven beïnvloeden en schreef haar bevindingen neer in Liefde in tijden van Tinder, dat vrijdag verschijnt.

Timmermans: “Het businessmodel van Tinder is erop gericht dat je zo lang mogelijk single blijft. De gratis versie van de app is nét leuk en verslavend genoeg, zodat je blijft terugkeren. Als je pas op Tinder zit, krijg je bijvoorbeeld nog veel interessante profielen te zien. Na een tijd neemt dat af en vermindert ook het aantal matches.”

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Nils Droeshaut

    Ik vond nochtans zonder een cent te betalen, de liefde van mn leven via tinder! Blij dus dat deze app bestond!

  • Nicolas Van Hoecke

    Uiteindelijk draait alles om geld, zal wel op alle sites zo zijn.