Waarom mensen voor een vaste relatie kiezen

thinkstock
Vergeet eindeloos lange benen of talent achter het fornuis: puur vanuit evolutionair standpunt gaan mannen vooral op zoek naar een vruchtbare vrouw. En het is knokken om die vrouwen vast te krijgen, volgens antropologisch onderzoek. De verhouding tussen vruchtbare mannen en vruchtbare vrouwen zit niet goed. Er is een tekort.  En er is een overschot aan onvruchtbare vrouwen. En net daarom kiezen mannen volgens de onderzoekers voor een vaste relatie, om zo nog snel een vruchtbare vrouw "vast te grijpen".

Volgens antropologe Kristen Hawkes en haar team van de Universiteit van Utah kiezen mensen voor een vaste relatie doordat onze levensduur enorm verlengd is tegenover vroeger. We worden tegenwoordig zo oud, dat een aanzienlijk deel van de vrouwelijke bevolking onvruchtbaar is. Er zijn dus te weinig vruchtbare vrouwen om al die mannen aan te koppelen, die langer vruchtbaar blijven. Vandaar dat mannen uit evolutionaire overwegingen een vaste relatie aangaan, zodat ze snel een vruchtbaar exemplaar te pakken hebben (en houden) voor een andere man ermee gaat lopen. Dat schrijft Kristen Hawkes in het belangrijke Amerikaanse wetenschapstijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Mensen versus chimpansees

Het vraagstuk waarom mensen relaties aangaan, terwijl hun verwanten de chimpansees hier geen behoefte toe voelen, woedt al langer. Regelmatig wordt als verklaring gegeven dat een man kan helpen bij de opvoeding van kinderen, maar deze theorie van Hawkes geeft een heel andere uitleg. Tot de conclusie van de onevenwichtige verhouding in vruchtbaarheid tussen mannen en vrouwen kwam ze door computersimulaties te maken van 30 verschillende samenlevingen. Het teveel aan vruchtbare mannen ontstond volgens die simulaties in samenlevingen waar mensen erg oud worden.

Mannen gaan uit evolutionaire overwegingen een vaste relatie aan, zodat ze snel een vruchtbaar exemplaar te pakken hebben (en houden) voor een andere man ermee gaat lopen.

Antropologe Kristen Hawkes

Maar is dit wel de enige verklaring?

Andere wetenschappers werpen al kritische stemmen op tegen het onderzoek van Hawkes en haar team. Zo stelt verouderingswetenschapper David van Bodegom zich vragen bij de methode van computersimulaties. Daarnaast vraagt hij zich af of je de resultaten wel kan veralgemenen. Veel heeft te maken met culturele verschillen, volgens van Bodegom, en hij voegt toe dat maar in een kwart van de culturen de mens monogaam is. Het hangt er heel erg van af welke samenleving je onderzoekt, besluit hij.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels