Ga naar de mobiele website
^ Top

Waarom mannen niet naar sport op tv mogen kijken

Thinkstock
Deze zomer zal voor heel wat mannen in het teken staan van sport, met het EK voetbal, de Ronde van Frankrijk en de Olympische Spelen. Gelukkig is er voor vrouwen een goed argument om hun partner de tv niet te laten opeisen: kijken naar sport veroorzaakt hartproblemen.

En daar zijn zelfs wetenschappelijke bewijzen voor. In 1998 was er bijvoorbeeld de spannende achtste finale tussen Engeland en Argentinië op het Wereldkampioenschap voetbal, die uiteindelijk met penalty's (4-3 voor Argentinië) beslist werd. Op die dag steeg het risico om terecht te komen op de coronary care unit (of hartbewaking) van Britse ziekenhuizen met 25 procent. Zelfs twee dagen erna was er nog sprake van een verhoogd risico.

Niet verrassend
En dat is geen alleenstaand geval, want ook een Duitse onderzoek leverde hetzelfde resultaat op. Daarin werd het aantal dringende hartproblemen tijdens het Wereldkampioenschap van 2006 opgemeten. De wetenschappers stelden vast dat het kijken naar een match het risico op problemen verdubbelde, zelfs als het nationale team won.

"Dat is niet verrassend", vindt dr. Keith van The Sun. "Op matchdagen wordt er veel gedronken en gerookt, zitten velen de hele dag neer en vergeten ze hun medicijnen te nemen. Daardoor is de bloedsomloop zelfs al voor het begin van de match ontregeld."

"Bovendien is er ook nog de spanning die zo'n match veroorzaakt. Die zorgt ervoor dat er hormonen vrijkomen, die ons bloed plakkeriger maken", weet dr. Keith. "Daarna raken we ook nog overenthousiast, waardoor onze hartslag en bloeddruk door het dak gaan."

Als dat alles samenkomt, kan dat grote gevolgen hebben voor onze kransslagaders, zeker als ze in het begin al een beetje verstopt zaten. Een plotse, verpletterende druk op de borst en kortademigheid kunnen dan het gevolg zijn.

Maar...
Maar hoezeer we vrouwen de controle over de afstandsbediening gunnen, we moeten ook eerlijk zijn ten opzichte van de mannen. Niet alle onderzoeken geven namelijk dezelfde alarmerende resultaten, sommige zijn zelfs erg geruststellend. De meeste mensen, zelfs degene met ernstige hartaandoeningen, komen alle sportevenementen zonder problemen door.

En zelfs als het risico op een hartaanval verdubbelt, is dat slechts voor een korte tijd. "Bovendien is de kans op problemen erg klein, en het verdubbelen van een klein getal levert nog steeds een klein getal op."

Toch kan het geen kwaad om voorzorgsmaatregelen te treffen, zeker als je al hartproblemen hebt. "Zorg dat je voldoende beweging hebt, blijf weg van de sigaretten en drink niet te veel bier", raadt dr. Keith aan. Of... kijk gewoon niet?Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug