Waarom je van donderdag date-dag zou moeten maken

thinkstock
Pendelen tussen school, werk, de kookpotten en je wasmachine: we hebben het allemaal alleen nog maar "druk, druk, druk". En door die dagelijkse beslommeringen, komt de relatie van jonge ouders vaak onder druk te staan, aldus minister Jo Vandeurzen.

Maak van donderdag je vaste date-dag, dat was de boodschap van Jo Vandeurzen deze morgen op Radio 1. Onze minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin wil zo voorkomen dat de relatie van jonge ouders onder spanning komt te staan. De dagelijkse was en plas, drukke carrières en jonge kinderen, het kan al snel voor strubbelingen zorgen. Door een wekelijkse datenight in te lassen hoopt de minister zo koppels aan te zetten meer te investeren in hun relatie.

Positief gezinsklimaat
De aanbeveling kwam van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen. "Zij raadden aan campagnes op te zetten rond het thema relatie," aldus Vandeurzen. "Het is een thema dat we bespreekbaar moeten maken, dat het belangrijk is om aan een relatie te werken. Wanneer de ouders een goede relatie hebben zijn ze niet alleen gelukkiger, het is ook een goede zaak voor de kinderen aangezien zij opgroeien in een positief gezinsklimaat."

Datenight
De boodschap is duidelijk dus, vanavond alle potten en pannen aan de kant voor een gezellige date-night, en wij geven graag enkele tips om het ook de komende weken vol te houden:

1. Zet het in de agenda

Het klinkt misschien niet zo romantisch, maar zet je date in de agenda. Zo vermijd je dat er plots andere dingen tussenkomen en die broodnodige qualitytime toch weer in het water valt.

2. Ga er tussenuit

Een afspraakje in de zetel is misschien leuk voor prille liefdes, maar als jullie al iedere avond samen op de bank belanden voor de buis, is het wellicht leuker om eens iets anders te doen. Ga uit eten, naar het theater of trek er gewoon op uit in de stad, maar wees vooral even weg van je natuurlijke habitat.

3. Spreek af met vrienden

Nee, geen dubbeldate, wél een afspraak om om de beurten op elkaars kinderen te passen. Iedere week een babysit regelen is niet alleen een kostelijk grapje, het is ook niet altijd evident. Door om beurten op elkaars kinderen te passen - of je nu twee of vier jengelende kinderen hebt, maakt toch al niet veel meer uit -, zijn jullie helemaal vrij om zorgeloos van die romantische avond te genieten.