Waarom 'je type' niet altijd de beste partner voor je is

Tine's eerste reactie over haar kersverse echtgenoot Ben: hij is mijn type niet.
VMMA Tine's eerste reactie over haar kersverse echtgenoot Ben: hij is mijn type niet.
"Hij is mijn type niet", vertrouwde Tine afgelopen maandag aan de camera toe nadat ze het jawoord in het VTM-programma Blind Getrouwd had gegeven. Ze had het over Ben, haar huwelijkspartner die ze nog nooit had gezien of ontmoet, maar volgens experts wel perfect bij haar past. Waarom hebben we een 'type' en voelen we een klik bij die ene en bij de andere helemaal niet? Een psychologe legt uit dat die eerste aantrekkingskracht niet altijd de beste basis voor een relatie is.

Vraag iemand om zijn of haar type te omschrijven en je krijgt beschrijvingen als: "lang, slank en blond haar". En af en toe gevolgd door innerlijke eigenschappen als "avontuurlijk, lief of goedlachs". Toch weet je vaak niet precies waarom je kriebels in je buik voelt voor die ene persoon. En is het wel zo'n goede basis voor een relatie, want wie werd nog niet verliefd op iemand die achteraf toch niet de ware bleek te zijn? Soms vallen we zelfs op eigenschappen waarvan we weten dat ze eigenlijk slecht zijn. Denk maar aan de aantrekkingskracht van de bad boy.

Wie valt op wie?
Om deze mechanismen te begrijpen moeten we de basiswet van aantrekkingskracht leren kennen, legt de klinisch psychologe Lisa Firestone uit. En daarvoor moet je terugkeren naar je jeugd en de band met je ouders. We kiezen iemand wiens verdedigingsmechanisme - dat gevormd werd door de band met mama en papa op jonge leeftijd - bij je past. Als je stil of teruggetrokken van aard bent, kies je vaak een partner die agressiever is. Een onzekere partner vindt een onbereikbare man of vrouw aantrekkelijker, want de jacht maakt het spannender. Controlefreaks voelen zich goed bij een passieve geliefde waarbij ze de leider kunnen zijn. Het vreemde is vaak dat heel wat mensen vaak (onbewust) op iemand vallen die ze op een veilige afstand kunnen houden en geen hechte band mee kunnen opbouwen. Als mechanisme om jezelf tegen een gebroken hart te beschermen.

Zal de klik er nog komen bij Tine? Volgens psychologe Firestone zal ze moeten leren verder te kijken dan haar 'type'.
VMMA Zal de klik er nog komen bij Tine? Volgens psychologe Firestone zal ze moeten leren verder te kijken dan haar 'type'.

Bad boy of stabiele partner?

Je denkt dat je verliefd werd op die mysterieuze man omdat hij interessant en diepzinnig leek, maar eigenlijk word je dus aangetrokken tot zijn onkunde om zich helemaal aan jou te geven. Want onbewust wil je dezelfde sfeer als uit je jeugd in je relatie brengen. Liep alles toen harmonieus, dan is de kans groot dat je een stabiele partner zoekt en vindt. Dan zegt die bad boy je weinig. Maar als je ouders niet aan je noden en behoeften konden voldoen op jonge leeftijd, dan is de kans groot dat je iets begint met iemand die eigenlijk niet bij je past. Het resultaat: je partner maakt je uiteindelijk horendol. Maar tegelijkertijd heb je dat gevoel nodig.

Dit is de goede aanpak
En dan is er het goede nieuws. Een verstoorde hechting tijdens je jeugd betekent niet dat je voor de rest van je leven tot moeizame relaties gedoemd bent. Je kan uit deze negatieve spiraal stappen als je eens nadenkt over de slechte eigenschappen waar je blijft voor vallen. Denk na over exen en de gelijkenissen. Niet alleen de duidelijke punten als zuiderse looks, maar ook meer subtiele aspecten: hoe behandelde hij/zij je? Had hij of zij graag de controle, was er sprake van bindingsangst als het serieus werd? 

In het begin ben je namelijk letterlijk verblind door de liefde: je ziet een grappige partner, een aanstekelijke lach en ogen waarin je kan verdrinken. Maar probeer ook al snel de dieperliggende eigenschappen in te schatten: is je crush zorgzaam en is dat wat jij wil in een partner? Durf ook eens naar je verleden en de band met je ouders te kijken. Eens je dit weet is het makkelijk om andere, meer bewuste keuzes in de liefde te maken. Je moet hiervoor wel even buiten je comfortzone treden en je vroegere type uit je hoofd zetten. Maar onthoud: op lange termijn zal je er gelukkiger van worden.