Waarom je als vrouw soms beter af bent met een minder knappe man

rv
Is jouw echtgenoot niet bepaald een lookalike van Brad Pitt? Dat kan ook goed nieuws zijn. Vrouwen die een relatie hebben met minder aantrekkelijke mannen, blijken gelukkiger. Dat concludeert althans een Amerikaanse universitaire studie.

"Trouw met de kikker, niet met de prins," adviseert New York Post, naar aanleiding van een studie van Florida State University en Southern Methodist University in Texas. Die universiteiten analyseerde 113 jonge koppels die minder dan vier maanden getrouwd waren. Elk individu werd gefotogafeerd en gequoteerd op een schaal van 1 tot 10 op vlak van aantrekkelijkheid, zowel van gezicht als van lichaam. Ook werden er vragen gesteld over hoe hard ze hun best deden om in vorm te blijven, door op hun eten te letten en te sporten.

Compensatiegedrag

Het resultaat? Vrouwen bleken gelukkiger met de mannen die niet op de eerste rij stonden wanneer de mooie uiterlijke kenmerken werden uitgedeeld. De minder aantrekkelijke mannen compenseren hun uiterlijk met lieve daden, zoals cadeaus geven, veel 'geven' op seksueel vlak en meer helpen in het huishouden. "Die echtgenoten zijn toegewijder en investeren meer in het plezieren van hun vrouw, als ze het gevoel hebben minder aantrekkelijk te zijn dan hun wederhelft," schrijft de studie. 

Knappe man? Meer sporten en diëten

Omgekeerd zijn de vrouwen uit de studie met een knappe man meer geobsedeerd door sporten en diëten, om zo slank mogelijk te blijven. "De resultaten doen uitschijnen dat een fysiek aantrekkelijke man een negatieve impact kan hebben op vrouwen, zeker als die van zichzelf niet erg aantrekkelijk zijn," zegt Tania Reynolds, doctoraatstudente in de psychologie. "Een manier om deze vrouwen te helpen, is door als partner veel bevestiging te geven en ook comlimenten te geven over dingen die niets met uiterlijk te maken hebben," tipt Reynolds.