Waarom driekwart van de vrouwen liegt over moederschap

unsplash
Maar liefst driekwart van de mama's durft niet toe te geven dat het moederschap hen erg zwaar valt en ze er niet altijd mee omkunnen.  Omdat er onder moeders zo'n taboe op rust, wordt er amper naar hulp of een behandeling gezocht.

Eens je zwanger bent, vertellen mensen het ene cliché na het andere over hoe is om een kindje te hebben. Maar desondanks kun je nooit echt op voorhand voorspellen hoe het gaat zijn eens de baby er is. "Er zijn veel moeders die simpelweg niet begrijpen wat er aan het gebeuren is en daarom ook het probleem niet kunnen identificeren omdat ze niet doorhebben dat er een probleem is. Ze voelen zich rotslecht, maar denken dat dat bij het moederschap hoort. Als je niet weet dat er een probleem is, kun je natuurlijk ook geen hulp zoeken," legt Terry Smith, CEO van Perinatal Anxiety and Depression Australia uit.

Volgens haar is het dan ook enorm belangrijk dat vrouwen - en ook mannen - openlijk praten over de moeilijkheden die ze ervaren. "Er zijn irreëel hoge verwachtingen over het moederschap. Je moet van elk moment genieten, alles geweldig vinden en het mag vooral ook allemaal niet te veel moeite kosten. Helaas is dat niet de realiteit voor de meeste vrouwen. Vaak verwijten moeders zichzelf dat ze zich slecht voelen en ze hebben schrik dat anderen hen er over beoordelen. Sommige mama's denken zelfs dat als ze toegeven dat het moederschap hen zwaar valt, hun kinderen bij hen zullen worden weggenomen," vertelt Smith.

Smith besluit dat praten over mentale problemen, even normaal moet worden als praten over fysieke problemen. "Als een vrouw een gebroken arm zou hebben, zou iedereen haar helpen. Dat zou ook moeten gebeuren als ze toegeeft dat ze het niet altijd even makkelijk heeft als moeder."