Exclusief voor abonnees

Vrouwen zijn massaal ‘pilmoe’, wat zijn de alternatieven en werken die even goed?

Thinkstock
De komst van de anticonceptiepil betekende in de jaren zestig een echte seksuele bevrijding voor vrouwen, maar hun dochters willen er een halve eeuw later net bevrijd van worden. De pil verliest de laatste jaren wereldwijd terrein, en ook in België daalde het gebruik met 8 procent tussen 2004 en 2015. Vrouwen lezen online meer over de risico’s en bijwerkingen en zijn het beu om kunstmatige hormonen te slikken. Maar wat zijn de alternatieven en zijn die wel even betrouwbaar? Wij zochten het uit.

Ik was onlangs op een verjaardagsfeestje en ‘de pil’ was er maar liefst twee uur lang hét gespreksonderwerp onder de aanwezige vrouwen. Eigenlijk had zowat iedereen er genoeg van, ze zijn ‘pilmoe’ zoals ze dat ook wel eens noemen in de media. Het zijn vooral de bijwerkingen die hen tegenstaan: een lager libido, stemmingswisselingen, acne die feller wordt, een hoger risico op trombose als je rookt, meer kans op borstkanker en zo gingen ze nog wel even verder.

“Sinds ik gestopt ben met de pil zijn mijn emoties veel meer uitgesproken. Ik word weer heel blij, heel boos en heel sip. Ik was ook veel sneller moe vroeger, want ik piekerde over alles en iedereen. Nu kan ik veel beter relativeren én ik voel mij bovendien meer seksueel geladen,” zegt Elisabeth (27).

“Op mijn veertiende ben ik de pil beginnen nemen en ik heb daar nooit vragen bij gesteld. Maar plots kwam het in mij op dat ik eigenlijk helemaal geen idee had of ik mij anders zou voelen zonder die hormonen,” vertelt Jasmine (26). “Dus ben ik een tijdje gestopt en overgeschakeld op condooms, gewoon uit nieuwsgierigheid. Ik was plots van mijn migraine verlost en voelde mij over het algemeen ook veel beter in mijn vel. Ik heb dan nog even een spiraal geprobeerd, maar daar kreeg ik stevige stemmingswisselingen van en mijn gezicht stond vol puisten dus dat heeft niet langer dan drie maand geduurd.”

Ook Lucy (25) stopte een paar maanden geleden met de pil om gelijkaardige redenen. “De meeste meisjes beginnen de pil te nemen rond hun 15 à 16. Je lichaam en persoon worden dus eigenlijk gevormd onder hormonen. Je gaat er vanuit dat je zo bent omdat je niet anders kent, maar als je stopt merk je plots dat je praktisch een ander mens bent. Dat klinkt misschien overdreven, maar dat was bij mij in ieder geval wel het geval.”

Naïef of overdreven?

Verhalen die overtuigen om stantepede te stoppen met de pil, en ook de ‘horrorverhalen’ in de media over de nadelen dragen niet bij aan het imago van de pil. Anderzijds zijn er ook miljoenen vrouwen wereldwijd die er helemaal geen problemen mee hebben. Toch liegen de cijfers natuurlijk niet. Zijn vrouwen die de pil blijven gebruiken naïef of overdrijven de anderen?

Je hebt 30% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Denys

  Er komt toch een moment dat je als man, wanneer je kinderwens is vervuld, kunt stoppen. Bij mij was dat recent. Ik heb zonder twijfel een vasectomie laten doen. Zeer weinig last gehad en nu een bevrijding. Iedere man zou dat moeten laten doen. Het houdt wel de vieze ziektes niet tegen, hé.

 • Sofie Van Eeden

  Of de mannen kunnen ook een condoom om doen he, het helpt niet alleen tegen zwangerschap, dit moet toch ook tegen soa's he, als een man moeilijk doet om een condoom om te doen, dan gaat het feest niet door, dus ik zou zeggen hoepel op zoek maar verder he, bij losse flirts condoom altijd belangrijk

 • annick van merhaegen

  tof dat hier zoveel mannelijke ervaringsdeskundigen reageren. Veel mannen willen zich niet laten steriliseren omdat ze dit een aantasting vinden van hun mannelijkheid. @jef Joossens - je bent een man naar mijn hart. Het enige voordeel aan de pil is effectief dat het zwangerschap voor komt, de nevenwerkingen zijn andere koek.

 • Jan hagel

  me too, het is altijd wel iets

 • Marcel Vanalderweireldt

  Alternatief: afschaffen van kindergeld en gezinnen met meer dan 2 kinderen zwaar belasten! Kinderen zijn een luxe op deze overbevolkte wereld dus Luxetaks op heffen !!!