Vrouwen gebruiken vaker cocaïne dan mannen

thinkstock
Mannen zoeken het vaakst hulp voor een cannabisverslaving, vrouwen voor een verslaving aan stimulerende middelen zoals cocaïne en amfetamines. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek bij alle 24 gespecialiseerde behandelprogramma's door de Vlaamse Vereniging Behandelingscentra Verslaafdenzorg (VVBV), zo schrijft De Standaard vandaag.

In 2014 startten 5.086 personen een behandeling tegen drugsverslaving, wat er 62 meer zijn dan een jaar eerder. Vooral het aantal opgestarte behandelingen voor cocaïneverslavingen en amfetaminegebruik neemt toe. Opiaten zoals heroïne en morfine lijken dan weer aan populariteit in te boeten, net als het aantal mensen dat drugs injecteert.

Vrouwen maken 17,5 procent uit van de personen die een behandeling opstarten, terwijl het Europese gemiddelde 21 procent is. Zij starten het vaakst een behandeling tegen amfetamines, xtc en cocaïne, gevolgd door cannabis. Voor mannen is dat net omgekeerd.

De VVBV vreest dat er voor vrouwen een te hoge drempel is om hulp te zoekken. "Er is nood aan aandacht voor de genderproblematiek bij drugsgebruikers", zegt Dirk Vandevelde, voorzitter van de VVBV. "Veel vrouwen hebben kinderen en willen die niet achterlaten. Daarom weigeren zij soms een behandeling. Zowel in de dagcentra als de residentiële centra moet worden nagedacht over de opvang van kinderen."