VN vraagt opnieuw aandacht voor genderongelijkheid

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Vandaag gaat in New York de Commission on the Status of Women van de Verenigde Naties van start. Deze jaarlijkse bijeenkomst vraagt aandacht voor de positie van de vrouw wereldwijd, en heeft tot doel om genderongelijkheid weg te werken. Het is al de 60e keer dat deze commissie georganiseerd wordt sinds de oprichting in 1946.

De 60e Commission on the Status of Women vraagt wereldleiders om hun beloften na te komen en met concrete plannen op de proppen te komen die een einde maken aan genderongelijkheid. De jaarlijkse bijeenkomst evalueert de status van vrouwen in de wereld, en dit jaar gebeurt dat in New York van 14 tot 24 maart.

Doel 5 van de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties roept regeringen op om alle vormen van discriminatie tegen vrouwen en meisjes te beïndigen, geweld tegen vrouwen halt toe te roepen, meer vrouwen in leidersposities te krijgen, vrouwen te erkennen voor de zorgende taak die ze op zich nemen - die in verhouding nog vaker bij hen valt - en hen te verzekeren dat ze hun reproductieve rechten kunnen behouden.

Activisten hopen dat de uiteindelijke uitkomst van deze Commission on the Status of Women na 2 weken een overeenkomst is met concrete, sterke afspraken, getekend door alle lidstaten van de VN, die specifiek ingaat op hoe dit doel uitgevoerd en gefinancierd zal worden.