Vlaamse draagt 10 dagen hoofddoek: "Geschrokken van de reacties"

YouTube
Wat zou er gebeuren wanneer je als Vlaamse twintiger plots van de ene dag op de andere een hoofddoek draagt? Studente Silke Raats (21) ging de uitdaging aan en droeg 10 dagen lang een hoofddoek bij wijze van sociaal experiment. Hoewel ze het experiment een maand lang wilde volhouden, zette ze het vroegtijdig stop omwille van de negatieve reacties die ze kreeg.

Silke Raats (21) is een studente uit Wilrijk die aan de Karel de Grote Hogeschool in Hoboken farmaceutische laboratoriumtechnologie studeert. In haar vrije tijd geeft ze als vrijwilliger huiswerkbegeleiding aan kinderen van Turkse afkomst en ze trok de voorbije maanden enkele keren naar het Maximiliaanpark in Brussel om te helpen bij de opvang van de vluchtelingen. De kortzichtige reacties die ze van leeftijdsgenoten kreeg op dat sociaal engagement, inspireerden haar om met dit bijzondere experiment aan de slag te gaan, vertelt ze aan De Standaard.

10 dagen met een hoofddoek

Om vooroordelen over mensen met een hoofddoek uit de weg te helpen en aan te tonen dat niet alle moslims radicale ideeën hebben, ging Silke de uitdaging aan om 10 dagen lang een hoofddoek te dragen. Ze vertelde hierover niks aan haar vrienden, enkel haar ouders en één vriendin - die haar hielp met het maken van een filmpje over het experiment - bracht ze op de hoogte. Ze veranderde ook haar profielfoto op Facebook naar een foto met een hoofddoek, en wachtte af wat er zou gebeuren.

Al snel kreeg ik meer en meer scheve blikken, ik werd voorbijgelopen en compleet genegeerd. Ook door vrienden die ik al jarenlang ken en met wie ik in de zomer nog op vakantie ben geweest.

Silke Raats

Vroegtijdig stopgezet

Het oorspronkelijke plan van Silke was om het experiment 30 dagen vol te houden, maar omwille van de stormvloed aan negatieve reacties deed ze na 10 dagen de hoofddoek opnieuw af. Zelfs kennissen en vrienden op Facebook reageerden negatief en schreven dingen als 'Ze is helemaal gek geworden' of 'Ze is te hard beïnvloed door zoveel in contact te komen met vluchtelingen en haar moslimvrienden'. "Al snel kreeg ik meer en meer scheve blikken, ik werd voorbijgelopen en compleet genegeerd", vervolgt Silke in De Standaard. "Ook door vrienden die ik al jarenlang ken en met wie ik in de zomer nog op vakantie ben geweest..." Haar pogingen om aan die mensen duidelijk te maken dat ze nog steeds dezelfde Silke was, draaiden op niks uit. Gelukkig waren er ook positieve reacties van familie en vrienden, maar die zijn volgens Silke helaas op één hand te tellen.

Het filmpje dat Silke met behulp van een vriendin maakte over het experiment kan je hieronder bekijken: