Vier soorten geheimen die je nooit mag verzwijgen voor je partner

thinkstock
Een leugentje om bestwil kan altijd. Stiekem een cijfertje vergeten te vermelden bij dat nieuwe paar schoenen? Moet kunnen. Staalhard liegen dat die pasta overheerlijk is? Alleen maar goed voor je relatie. Maar sommige dingen vertel je beter wél meteen eerlijk.

In iedere relatie komt er een bepaald moment waarop er een grote stap gezet wordt. Of dat nu aan kinderen beginnen, trouwen of samenwonen is. Op die momenten is het van immens belang - voor het slagen van je relatie - dat jullie precies weten wat jullie aan elkaar hebben, en dat kan niet wanneer er bepaalde zaken zijn die jullie voor elkaar achterhouden, vindt relatie expert Tammy Laber. "Op het moment dat jullie beslissen om voluit voor elkaar te gaan, geef je de ander het recht om alles te weten wat op dit moment in jouw leven speelt," vertelt ze.

Moet je dan meteen vertellen dat je op je vijftiende eens een paar oorbellen gestolen hebt? Of dat je graag naar The Backstreet Boys luistert? Natuurlijk niet. "Er zijn altijd dingen die je voor jezelf mag houden, vooral als die gaan over voorbije relaties," stelt Laber gerust. "Je hoeft niet te onthullen met hoeveel mensen je het bed al hebt gedeeld, of waarom het met iemand anders fout liep. Ook als je het niet al te best kan vinden met zijn ouders, of de nieuwe vriend van zijn zus maar vreselijk vindt, is het geen enkel probleem om je lippen stijf op elkaar te houden. Maar er zijn enkele zaken die je beter wél aan elkaar vertelt.

Gevoelens voor anderen

Of het nu een ex is die plots weer contact zoekt, of een collega die stiekem vlinders in je buik tovert. Als je merkt dat je gevoelens krijgt voor iemand anders of er emoties bij komen kijken, moet je meteen met je partner praten. Want emotioneel overspel is minstens even erg als écht overspel, vindt Laber.

Gezondheid

Of je nu nog maar net aan het daten bent, of al jaren samen bent met je partner: gezondheidsproblemen verzwijg je beter niet voor de ander. Niet alleen slaan jullie je er samen wel door, wanneer jullie samen verdergaan heeft je partner het recht om die zaken te weten.

Financiën

Natuurlijk hoeft je partner niet te weten hoeveel je precies uitgeeft tijdens een shopsessie met vriendinnen, maar wie een enorme schuldenberg met zich meesleept, vertelt zoiets beter voor jullie samen een huis kopen. Ook kan het nooit kwaad om al eens te praten over eventuele financiële steun voor andere familieleden die het moeilijk hebben, aldus Laber.

Levensvisie

Wil je kinderen of net niet? Waar ligt je politieke voorkeur? Hoe ambitieus ben jij? Het is belangrijk dat jullie elkaars angsten en verlangens kennen, en dat jullie min of meer naar hetzelfde op zoek zijn in het leven.