Vervangen we de pil binnenkort door deze app?

Shutterstock
Gebruiken we binnenkort allemaal een app als voorbehoedsmiddel, en verbannen we condoom, pil en aanverwanten voor eens en altijd naar de prullenmand? Als het aan Natural Cycles ligt wel, zij beloven immers dat hun methode 99,9% veilig is.

Het klinkt een beetje bizar, een app die beweert even veilig -zo niet veiliger- te zijn dan de klassieke voorbehoedsmiddelen. Toch is het dat wat Natural Cycles beweert te kunnen bewerkstelligen. De applicatie werd gecreëerd door de Zweedse Elina Berglund, die er een succesvolle carrière in de fysica heeft opzitten. Het algoritme achter de app baseert zich op de gegevens die duizenden vrouwen ingeven, wat er voor zorgt dat het hele systeem betrouwbaarder wordt naarmate meer vrouwen de app gebruiken.

Natural Cycles combineert nieuwe technologie met vruchtbaarheidskennis en de eeuwenoude techniek van periodieke onthouding. Door de schommelingen in je lichaamstemperatuur te meten - een belangrijke indicator die aantoont wanneer je ovuleert - kan de app je laten weten wanneer het veilig is om te vrijen zonder enige vorm van bescherming.

"Ons algoritme is gebaseerd op alle research die gedaan werd in de medische wereld", aldus Berglund. "Die research is natuurlijk niet nieuw, maar wij voegen daar met onze app een statistische en wiskundige aanpak aan toe. En daarnaast werken we natuurlijk ook nauw samen met proffen en gynaecologen uit Zweden."

Natural cycles

99,9% veilig
Na een uitgebreid onderzoek bij 300 vrouwen die de app gebruikten, werd geen enkele zwangerschap gemeld bij vrouwen die zich hielden aan seks op de zogenaamde 'groene' dagen, waarop je veilig kan vrijen zonder condoom. Eén vrouw raakte wel zwanger, maar gaf toe dat ze de goede raad van Natural Cycles in de wind had geslagen en toch onbeschermde seks had op een 'rode' dag.

Toch zullen gynaecologen aller landen niet meteen staan springen om een app aan te raden als ultiem voorbehoedsmiddel. "Het is natuurlijk geen slecht idee om zo'n app te vermelden wanneer het gaat over geboortebeperking", aldus gynaecoloog Nathaniel DeNicola. "Maar toch sta ik een beetje sceptisch over het succespercentage van deze app. 99,9% is véél, zeker als je weet dat het gewoonlijke slaagpercentage van periodieke onthouding maar op 75% ligt. Dat een uitgebreid algoritme dat verschil kan goedmaken, lijkt me sterk. Daarnaast beschermt een app natuurlijk ook niet tegen geslachtsziektes."