Vergeet matching-methode van Blind Getrouwd: DNA-test voorspelt het succes van een huwelijk

Jolien en Lenny nemen deel aan Blind Getrouwd.
VTM Jolien en Lenny nemen deel aan Blind Getrouwd.
Bij het populaire tv-programma Blind Getrouwd stappen twee vreemden in het huwelijksbootje nadat ze via een vierdelige matching-methode aan elkaar gekoppeld werden. Maar in plaats van honderden vragen aan de deelnemers te stellen, zouden wetenschappers beter hun DNA testen. Je genen verraden volgens recent onderzoek immers de kwaliteit van je huwelijk.

“Huidig onderzoek suggereert dat de kwaliteit van het huwelijk, beïnvloed wordt door de genen”, aldus Richard Mattson, professor psychologie aan de Binghamton University (VS) en hoofdauteur van de studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Journal of Family Psychology. “Vooral oxytocine (OXT) en de oxytocine receptor (OXTR) spelen een belangrijke rol bij het succes van een huwelijk.” 

OXT is een hormoon dat ook wel eens het knuffel- of liefdeshormoon wordt genoemd. Het hormoon wordt opgeslagen door de hypofyse in onze hersenen, beïnvloedt onze emoties, en speelt een rol bij de trouwheid van mannen. 
Het leek slechts een kwestie van tijd voordat de belangrijke rol die oxytocine in het huwelijk speelt, wetenschappelijk werd aangetoond.

Persoonlijk issue

In totaal namen er 79 koppels (158 personen) deel aan het onderzoek. Dat onderzoek bestond uit twee onderdelen. In het eerste onderdeel praatte elke partner afzonderlijk met een onderzoeker. Niet over koetjes en kalfjes, wel over een opvallend persoonlijk issue, iets waar de proefpersoon in zijn dagelijks leven moeilijkheden mee had (bijvoorbeeld: moeilijkheden op het werk, gezondheidsproblemen of ruzie met vrienden). De voorwaarde was dat het gespreksonderwerp niet over de partner en zijn/haar familie handelde.

De gesprekjes namen elk zo’n tien minuten in beslag. Ze werden opgenomen en zorgvuldig gedetermineerd om uit te zoeken of de partner van de gesprekspersoon zijn/haar rol als toeverlaat al dan niet goed invulde. Om te bepalen of de verleende steun al dan niet dankbaar ontvangen werd, vulde elk individu nog een vragenlijst in. Vervolgens konden wetenschappers een verdict vellen over de kwaliteit van het huwelijk.

(Lees verder onder de foto) 

VTM

Verleende steun

Tenslotte werd er nog een DNA-staaltje genomen om het genetische aspect te koppelen aan de kwaliteit van het huwelijk. Na het linken van beide onderdelen van het onderzoek, concludeerden de onderzoekers dat de huwelijkskwaliteit van de proefpersonen wel degelijk beïnvloed werd door verschillende genotypen. 

“Afhankelijk van het oxytocine-systeem in de hersenen zijn sommige genotypen gunstig of net ongunstig voor een huwelijk”, aldus hoofdauteur Mattson. De genen bepalen immers in hoeverre sociale signalen uit de omgeving worden opgevangen. “Vooral bij mannen konden we een bepaald genotype afzonderen. De mannen met zo'n genotype waren minder snel tevreden met de steun die ze van hun vrouw kregen, waardoor ze automatisch minder tevreden waren met hun huwelijk”, zei Mattson nog. Zo werd het belang van steun verlenen in een relatie nogmaals aangetoond. 

Primeur

De studie van Matsson en zijn collega’s was de eerste die een link legt met de kwaliteit van een huwelijk en onze genen. “Het genotype beïnvloedt de kwaliteit van het huwelijk omdat onze genen bepalen wie we zijn als individu”, legt Mattson uit.  

Bekijk ook: 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.