Verder na ontrouw: kan je relatie de Ashley Madison-hack overleven?

AP
Na het lekken van de gegevens van Ashley Madison-gebruikers, is in het Verenigd Koninkrijk de eerste echtscheiding aangevraagd. Een vrouw heeft advocaat Nigel Shepherd gecontacteerd nadat ze ontdekte dat haar man een profiel op deze overspelsite had.

"Als iemand ontdekt dat zijn partner actief is op een overspelsite, is het niet abnormaal dat een vrouw gerechtelijk advies zoekt", aldus Shepherd. Vorige week raakte bekend dat 13.000 Belgen een profiel op de overspelsite hadden, de kans dat jouw partner ook opduikt in de lijst van gebruikers is niet onbestaand. Moest je tot de ontdekking zijn gekomen dat jouw partner plannen had om vreemd te gaan, kan dit je wereld danig op zijn kop zetten. Een vraag die 'slachtoffers' zich zeker zullen stellen: blijf ik bij een schuinsmarcheerder of pak ik mijn boeltje in? 

Na de ontdekken en de eerste klap, zullen beide partners, zowel de bedrieger als de bedrogene, op een rollercoaster van emoties als shock, pijn en publieke vernedering terechtkomen. Dat de hack van Ashley Madison vreselijke gevolgen heeft voor gebruikers en partners, blijkt nu twee mannen die ontmaskerd werden als schuinsmarcheerders zelfmoord hebben gepleegd.

De publieke vernedering maakt dat de ontrouw nog moeilijker is om te verwerken. De eerste stap in het verwerksproces van een affaire is om de relatie vanop een afstand te bekijken en de band tussen de twee partners te analyseren. Koppels gaan met een affaire op dezelfde manier om als ze andere moeilijke kwesties verwerken. Als ze in het verleden het al moeilijk hadden om bepaalde dingen te bespreken, zullen deze koppels ook niet met deze immense druk kunnen omgaan. Het is belangrijk dat je wel leert te praten met elkaar. De verleiding zal groot zijn om terug in oude patronen te vervallen. Maar het is heel belangrijk dat zowel de bedrieger als de bedrogene gemotiveerd zijn om anders met elkaar te leren praten.

Thinkstock

Voor sommigen zal het feit dat hun partner zich heeft ingeschreven op de site even pijnlijk zijn als het feit dat hij of zij echt bedrogen werd. Voor anderen is vooral de schending van het vertrouwen moeilijk. De partners lijden omdat ze gekwetst zijn en er is geen goed of fout wat die pijn betreft. Bij elke vorm van bedrog is er een verbroken band en die moet hersteld worden. En dit kan heel veel tijd en moeite vragen.

Als het vertrouwen tussen de partners niet hersteld kan worden, dan is er geen hoop meer op verzoening. Psychotherapeute Zoë Krupka zegt dat er na een affaire geen universeel antwoord bestaat op de vraag 'moet ik blijven of niet?' Veel hangt af van de bereidheid en wil van beide partijen om de kloof tussen hen te herstellen.