Exclusief voor abonnees

Twaalf signalen dat je afstevent op een scheiding

Getty Images
Gaat het allemaal nog goed thuis? Houden zo. Voorkom dat je relatie in het slop raakt en neem de waarschuwingen van seksuoloog Rika Ponnet ter harte. Én de tips van liefdesexpert Jan Geurtz.

1. Als je langs elkaar heen leeft.
“Ook al hebben jullie geen grote conflicten, als je merkt dat je steeds minder met je partner deelt, moet je alert zijn”, waarschuwt relatiebemiddelaar en seksuoloog Rika Ponnet. “Vooral als de situatie langer aanhoudt en je het idee hebt dat alle dagen op elkaar gaan lijken.”

2. Als je veel conflicten hebt.
“Ruzies beginnen met kleine ergernissen maar gaan vaak over de hang naar verbondenheid versus autonomie, die twee vormen van machtsstrijd”, zegt Ponnet. “Die strijd draait om ‘ben je er voor mij, vind je mij leuk?’ en de vragen ‘krijg ik de ruimte en de tijd om mezelf te zijn, alleen te zijn en mezelf te ontplooien?’ In de praktijk zien we dat de ene partner vaak positie inneemt door te ‘zeuren’ om betrokkenheid en dat de ander bezig is met begrenzing.”


3. Als je onverschillig bent
“Zolang je aan het strijden bent, bestaat het engagement, nog”, zegt Ponnet. “Zodra een van de twee - meestal degene die het meest gevochten heeft, moe is en vindt dat hij of zij te weinig terugkrijgt - zich niet meer kwaad maakt en zich terugtrekt uit de ruzies, lijkt de relatie rustiger maar is de betrokkenheid minder.”

4. Als je naast je relatie een eigen leven gaat leiden.
“Als je naast je relatie veel nieuwe vrienden maakt, nieuwe activiteiten ontplooit die je prioriteit geeft of onnodig veel overwerkt, kan het misgaan. Het kan zo zijn dat je niet echt deel meer uitmaakt van het gezin. Een graadmeter is als je je partner liever ziet vertrekken dan thuiskomen.”

Een graadmeter is als je je partner liever ziet vertrekken dan thuiskomen

5. Als er wrok en wreedheid ontstaat.
“Als je al jaren bij elkaar bent en er veel dingen zijn gebeurd die je niet verwerkt hebt, kun je je afgewezen voelen of onder druk gezet”, zegt Ponnet. “Er kan bitterheid ontstaan waardoor je makkelijk boos wordt.”

6. Als je niet meer met elkaar kunt praten.
“Bij groot verdriet of rouw (ontslag, zwanger worden lukt niet, ziekte of het overlijden van een ouder of kind) kun je het gevoel krijgen dat je er alleen voor staat. Je vindt als het ware de taal niet om jezelf uit te leggen en te delen, om de ander te raken.”

7. Als je je geliefde kleineert.
“Als je het gevoel hebt dat je partner er niet voor je is bij ingrijpende gebeurtenissen rondom leven en dood, en als sprake is van een machtsstrijd die destructief is doorgegroeid naar vernedering, dan is dat een gevaarlijk teken”, meent Ponnet. “Het gaat om kleinerende opmerkingen over gedrag en uiterlijk of over zinnetjes als ‘wat weet jij er nou van, je bent er nooit’ of ‘als je het op je werk zo goed weet, waarom laat je dat thuis dan niet zien?’ Dat is nog erger als je je partner afvalt en afkraakt in het bijzijn van anderen.”

8. Als je merkt dat je met anderen intiemer bent.
Ponnet: “Als je de negatieve beleving van je relatie structureel eerder met anderen dan met je partner deelt, dan ondermijn je de relatie. Je kunt het zien als een gebrek aan loyaliteit.”

9. Als er een ander is.
“Verliefdheid is een alarmsignaal”, stelt Ponnet. “Je hoort vaak ‘verliefdheid maakt blind’, maar verliefdheid is juist een bril waardoor je enorm goed kunt kijken naar je diepste (ondergesneeuwde) behoeftes. Verliefdheid, zolang je er niets mee doet, kan dus een eyeopener zijn en zelfs verrijkend als je jezelf de vraag stelt: hoe kan ik de leegte die ik in mijn huidige relatie voel samen met mijn partner opvullen?”

Als kussen, knuffelen, intimiteit en seks geen afgestemd verhaal (meer) is, voelen mensen vaak een leegte in hun relatie

10. Als er geen wij-gevoel meer is.
Ponnet: “Zolang jullie nog gezamenlijke plannen hebben voor de toekomst ervaar je verbondenheid. Het gaat bijvoorbeeld over een verhuizing, een verbouwing of samen reizen, maar het kan ook om kleine dingen gaan als de slaapkamer schilderen, een auto kopen of de interesse in hoe je partner gekleed gaat.”

11. Als er geen echte waardering meer is voor de bijdrage in elkaars leven.
“Duidelijke tekens van een gebrek aan die waardering zijn zinnetjes als ‘hij/zij werkt wel heel veel en brengt wel het geld binnen, maar dat doet hij/zij eigenlijk alleen voor zichzelf’ of ‘hij/zij kookt zo lekker en maakt zo goed schoon omdat hij/zij een perfectionist is, dat heeft niets met liefde te maken’.”

12. Als er lang geen seksualiteit of intimiteit is.
“Als kussen, knuffelen, intimiteit en seks geen afgestemd verhaal (meer) is, voelen mensen vaak een leegte in hun relatie”, verklaart Ponnet. “Gaan jullie op de bank tegen elkaar aan zitten of niet? Kun je met een gerust hart zonder kloppen de badkamer binnenlopen? Het gaat niet om de frequentie, maar om hoe je de fysieke relatie ervaart.”
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • peter maas

  Of als steeds dezelfde op je vrouw haar facebook "vind ik leuk" aanvinkt,zelfs voor de meest lege meldingen!

 • Jan Janssens

  In 99% van de gevallen,..."indien er plots enkel nog zondagochtendsex is".

 • Ludo Wouters

  Wanneer je plots een "nieuwe huisvriend" hebt die met jou wil gaan sporten of dingen wil doen om toch maar in jou huis te zijn.

 • Jan Spier

  Niemand verplicht je om te trouwen.

 • Ronny Cuypers

  Gelukkig moet ik maar rekening houden met twee signalen. De anderen zijn betalend.