Trouwen: wat kost dat eigenlijk en waar kan je op besparen?

Unsplash
Het is dan toch gebeurd: je liefste heeft een knieval gemaakt en nu prijkt er een pracht van een ring aan je vinger. Tijd voor extatisch gekir bij het bruidsjurken passen, het bezoeken van locaties en het plannen van je grote dag. Maar hoe zal het kostenplaatje er eigenlijk uitzien? En zijn er - fingers crossed - dingen die stiekem wel goedkoper kunnen?

Traditioneel gezien zijn het de ouders van de bruid die voor de kosten opdraaien, maar tegenwoordig worden de kosten vaak gedeeld door de tortelduifjes en de ouders van beide partners. Allemaal leuk en aardig, maar hoeveel ben je nu precies kwijt?

Moest jij ook even slikken bij het zien van het bedrag in de kolom hiernaast? Dat snappen we. En dus zochten én vonden we enkele manieren om toch op een aantal grote kosten te besparen. Graag gedaan!

1. Kies je dag slim

Zaterdagen zijn niet alleen het populairst, ze hebben ook het duurste prijskaartje. Kies je voor een zondag of een vrijdag, dan is de kans groot dat daar een serieuze korting aan vasthangt. Ook buiten het trouwseizoen elkaar het ja-woord geven, heeft een grote invloed op je budget.

2. Haast en spoed...

... is zelden goed. Ook wat trouwen betreft. Heb je tijd genoeg? Verleng je verloving dan met een jaartje. Op die manier kan je extra vroeg boeken, waardoor de prijzen niet de hoogte in kunnen schieten én je hebt tijd genoeg om wat speurwerk te verrichten naar locaties of bedrijven die net wat goedkoper zijn. Bovendien kan je bepaalde kortingen afwachten bij bijvoorbeeld drukkerijen om zo de kosten van de uitnodigingen wat te drukken.

3. Kies je locatie goed

Zo kan je besparen op decoratie. Een sprookjesachtige weide heeft immers heel wat minder opknapwerk nodig dan een kale feestzaal. Ga ook op zoek naar een locate waar je niet verplicht bent om hun traiteur te gebruiken, zo kan je ook daar wat op besparen door op zoek te gaan naar een goedkopere optie.

4. Doe de bloemen zelf

Ben je creatief aangelegd? Bestal dan niet voor honderden euro's bloemen, maar maak de boeketten gewoon zelf. Je vindt tegenwoordig ook bij Ikea, Action en Wibra heel wat toffe nepbloemen waar je - mits wat fantasie en talent - heel leuke creaties mee kan maken.

5. Maak je eigen cocktail

Of twee, of drie. Het punt is dat je het aantal alcoholische opties beperkt, waardoor er niet ontelbaar veel flessen drank moeten worden opengemaakt. Ook kan je zo voor een alcoholsoort gaan die net dat tikje goedkoper is om de kosten aan de lage kant te houden.

6. Skip de fotograaf

Natuurlijk kan je nog steeds mooie foto's laten nemen van jullie beiden net na de officiële ceremonie, maar er hoeft echt geen fotograaf aanwezig te zijn op het feest. Geef in plaats daarvan iedere gast een wegwerpcamera, of vraag hen om foto's te nemen met een smartphone, en je zal meer dan genoeg prachtige kiekjes hebben. En dat voor een fractie van de prijs.