Exclusief voor abonnees

Tinder of toog: we zoeken overal hetzelfde, bewijst grootschalig onderzoek van UGent

UGENT VOERT GROOTSCHALIG ONDERZOEK NAAR DATING-APP

2017-11-08 21:30:11 epa06316582 A close-up image showing the Tinder app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017.  EPA/SASCHA STEINBACH ILLUSTRATION
EPA 2017-11-08 21:30:11 epa06316582 A close-up image showing the Tinder app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017. EPA/SASCHA STEINBACH ILLUSTRATION
'Niet erg knap, maar 't ziet er wel een lieve uit'? Dat argument levert dus géén matches op. Professor arbeidseconomie Stijn Baert onderzocht wat mensen nu écht naar rechts doet swipen op Tinder. Conclusie: zoveel verschil met 'keuren' aan de toog is er niet.

De onderzoekers schotelden 16 mannelijke en evenveel vrouwelijke Tinderprofielen voor aan zo'n 493 respondenten, die de foto's in eerste instantie een kruisje of een hartje gaven - en dus 'leuk' of 'niet leuk' vonden - en in een tweede fase ook beoordeelden op vijf persoonlijkheidskenmerken. "Ik had gedacht dat er toch meer dan aantrekkelijkheid alleen zou meespelen, zelfs al gaat het vaak om een eenmalige date", zegt professor arbeidseconomie Stijn Baert, die het onderzoek samen met doctoraatsstudent Brecht Neyt, masterstudente Sarah Vandenbulcke en onderzoekster Elisabeth Timmermans uitvoerde. "

Maar neen, alle clichés worden, ondanks zoveel emancipatie vandaag, bevestigd: aantrekkelijkheid is met voorsprong de belangrijkste factor om een date te regelen, mannen moeten meer moeite doen en vrouwen kiezen voor een oudere partner."

1. Tuurlijk is uiterlijk belangrijk

"Tinder draait om meer dan uiterlijk alleen", schieten Tindergebruikers weleens in de verdediging als ze schertsend worden aangesproken op de 'vleeskeuring' waarvoor de datingapp vaak versleten wordt. Tijd om de proef op de som te nemen, dachten de onderzoekers van de Universiteit Gent. Draait het naast 'aantrekkelijkheid' ook nog om er betrouwbaar, lief, emotioneel stabiel of open uit te zien bij het al dan niet naar rechts swipen? Amper, zo blijkt. "Aantrekkelijkheid is met voorsprong de belangrijkste factor bij de beslissing om iemand te liken", zegt professor arbeidseconomie Stijn Baert. "Iemands uiterlijk telt vier keer zoveel mee als alle andere gemeten kenmerken. Wie een succesvol Tinderprofiel wil hebben, heeft dus een aantrekkelijke foto nodig."

De enige eigenschap die naast aantrekkelijkheid nog een beetje rol van betekenis speelt, is 'aaibaarheid'. Voor vrouwen althans. "Voor mannen had die factor dus geen invloed, maar het andere geslacht staat blijkbaar toch open voor een 'meegaande' man. Eentje die er lief uitziet op foto heeft meer kans op een match."

2. Te zelfzeker is ook niet goed

Te indringend in de lens kijken, te zelfzeker naar de camera lachen of te veel bloot op de foto? Extravert zijn, wordt afgestraft op Tinder. Hoe meer zelfvertrouwen iemand op zijn of haar profielfoto uitstraalt, hoe minder er op het hartje wordt geklikt. "Verrassend, maar zelfzekerheid schrikt af", zegt onderzoeker Brecht Neyt. "Mogelijk heeft het te maken met het feit dat dat vaak gelinkt wordt aan mensen die maar openstaan voor eenmalige seksueel contact, terwijl velen toch ook naar meer op zoek zijn op Tinder."

3. Hoe knapper, hoe kieskeuriger

Wie zelf best tevreden is over zijn of haar eigen uiterlijk, legt ook de lat voor anderen hoger. "En dus is het eigenlijk logisch dat wie zichzelf knap vindt, ook selectiever is op Tinder", zegt Baert.

Mensen met een open persoonlijkheid gaan trouwens ook meer naar rechts swipen voor mogelijke matches die ze als net zo toegankelijk inschatten.

4. Vrouwen zijn selectiever dan mannen

Vrouwen delen minder hartjes uit op Tinder dan mannen. Professor Stijn Baert legt uit: "Vrouwen wachten meer af, zijn kritischer of denken er meer over na, wellicht. Dat zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat mannen meer 'right swipes' moeten gaan uitdelen om een match te pakken te krijgen. Het principe van jager en prooi houdt zich dus ook via de app in stand, hoe geëmancipeerd de maatschappij ook mag zijn."

Ook mensen met een migratieachtergrond moeten trouwens meer naar rechts swipen om kans te hebben op een date. "In de veronderstelling dat er een vorm van discriminatie is, zullen minder Tindergebruikers immers voor hén kiezen, waardoor ze dus minder selectief moeten zijn en harder hun best moeten doen om iemand te vinden."

5. Vrouwen vallen op ouder, mannen op jonger

Het eeuwenoude idee van traditionele genderrollen, waarbij vrouwen een partner willen die voor hen kan zorgen en hen kan beschermen en mannen een vruchtbare vrouw zoeken, staat anno 2018 ook op Tinder nog als een huis. Vrouwen liken meer mannen die er ouder uitzien, terwijl mannen in het onderzoek hun voorkeur lieten uitgaan naar foto's van jongere vrouwen.

Ook opvallend: 'Tinderaars' ouder dan 26 quoteren strenger op uiterlijk dan de jongere gebruikers. En daar is niet meteen een verklaring voor, zegt Neyt: "Misschien hebben die jongeren nog het romantische beeld op Tinder en zien ze de app als een middel richting serieuze relatie, dat kan. Wie weet, is de oudere generatie voorbij dat idee of hebben ze er simpelweg al meer ervaring mee, waardoor ze selectiever worden?"