The big O: hoe lang duurt het voor een vrouw een orgasme krijgt?

Getty Images/iStockphoto
Oh Oh Ohhhhh: het vrouwelijk orgasme, het is een zaak waar veel om te doen is. Amper 35 procent van de vrouwen bereikt een orgasme door penetratie alleen. Wie een hoogtepunt wil bereiken, focust zich dan ook beter op andere oorden. Maar hoe lang duurt het gemiddeld voor een vrouw tot haar hoogtepunt komt? 

Zo’n 13 minuten en 46 seconden, blijkbaar. Timer opgezet? Ready, set, go. Een studie die gepubliceerd werd in the Journal of Sexual Medicine bekeek hoelang het duurt voor heteroseksuele vrouwen in langdurige relaties om tot hun hoogtepunt te komen. Waarom alleen heteroseksuele vrouwen? Omdat de tijd waarop een vrouw een orgasme krijgt, wisselt wanneer ze alleen seks met mannen heeft. 

Acht weken lang werden 645 vrouwen van rond de 30 jaar oud gevolgd door de onderzoekers. De dames gebruikten een timer die in het oog hield hoe lang het duurde voor ze the big O bereikten. De tijden varieerden tussen de 12,76 tot 14,06 minuten, al gaf 17% van de vrouwen aan nog nooit een orgasme te hebben gehad. 

Slechts 31,4% van de vrouwen kreeg een orgasme door penetratie alleen. Wat het best werkte voor alle vrouwen? Orale seks en andere soorten stimulatie. Het onderzoek toont ook aan dat wanneer een vrouw na amper 30 seconden al kreunt, je vooral haar acteerprestaties mag bewonderen, niet het seksuele kunnen van de man. 

Als je geen orgasme kan krijgen of er veel moeilijkheden mee ondervindt (zoals 10 à 15% van de vrouwen), is het mogelijk dat een orgasme krijgen je net meer stress bezorgt. “Voor vrouwen is het vaak moeilijker om een orgasme te krijgen, waardoor ze ook meer druk ervaren als het niet meteen lukt. En die druk kan op zijn beurt weer zorgen voor een blokkade en het klaarkomen nog moeilijker verloopt. Probeer je er dus niet op te focussen en vooral te ontspannen”, legt sekstherapeute Vanessa Marin nog uit.