Straf verhaal: "Ik ben aseksueel"

thinkstock
We hoeven onze tv maar op te zetten of we worden gebombardeerd met gekus, geflirt en seks. Maar wat als je geen of heel weinig seksuele gevoelens hebt? Dit is het verhaal van een aseksuele vrouw.

Aseksualiteit, het gebrek aan seksuele aantrekking of interesse in seksuele handelingen. Er wordt geschat dat ongeveer 1 procent van de bevolking met deze gevoelens kampt, of in ieder geval het gebrek eraan. Ook de 23-jarige Maddy, afkomstig uit Sydney, is aseksueel. Een seksuele oriëntatie die volgens haar nauwelijks begrepen wordt.

"Als mensen horen dat ik aseksueel ben, zijn ze eerst verward. Daarna willen ze meestal mijn identiteit afbreken. 'Je moet wel aangetrokken zijn tot iemand, ofwel jongens ofwel meisjes', zeggen ze dan. Maar als je beide geslachten aantrekkelijk kan vinden, kan je toch ook geen enkel geslacht leuk vinden?"

"Ik heb niet echt seksuele gevoelens, en heb me nog nooit aangetrokken gevoeld tot iemand. Er is een groot gebrek aan begrip voor deze identiteit. Ik wist zelfs niet wat aseksualiteit was tot ik 18 werd. Mensen snappen het gewoon niet. 'Iedereen moet seks hebben. Misschien ben je holebi, of het zijn je hormonen, of je groeit er wel uit', hoor ik vaak. Ik vind het irritant dat mensen durven om mijn seksuele oriëntatie in twijfel te trekken. Ik zal toch wel zelf weten wie ik ben?"

Aromantisch
"Ik ben een aromantische aseksueel, wat betekent dat ik ook geen interesse heb in relaties, in tegenstelling tot veel andere mensen die aseksueel zijn. Ik heb het wel eens geprobeerd, en het voelde niet slecht, maar het deed me niets. Ik genoot er niet echt van, het was vreemd en ik begreep niet waarom de andere persoon het fijn vond. Dus nu focus ik me op mijn vrienden, in plaats van een romantische relatie te hebben."

"Maar het is niet gemakkelijk, al dat onbegrip. Vooral mannen begrijpen het niet en trekken mijn seksualiteit in twijfel. Ze denken dat ik ze aan het lijntje hou, noemen me een trut, of preuts. En veel mensen denken ook dat het met religie te maken heeft. Gelukkig is er online een goede gemeenschap waar ik me wél in thuisvoel. Daar word ik wel aanvaard."

thinkstockReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels