SOS Goedele: "Waarom masturbeert mijn puber nog niet?"

Jeremy Thomas via Unsplash
Elke week geeft seksuologe Goedele Liekens in NINA een antwoord op jullie vragen. Zelf een vraag voor Goedele? Stuur ze naar info@nina.be.

«Mijn zoon van 14 is nog niet begonnen met masturberen. Zijn papa heeft het er met hem over gehad, hij is er nog totaal niet mee bezig. Wat is zo’n beetje de ‘normale’ leeftijd waarop dat ontwikkelt bij jongens en meisjes? En als het zover is, bewaren we dan liefst zijn privacy of heeft het zin om er toch over te babbelen?» Katja (45)

Heerlijk dat jij je zorgen maakt over het níét masturberen van je zoon. Het is nog niet zo lang geleden dat ik verontruste brieven kreeg van ouders over het tegenovergestelde: ‘Help mijn kind masturbeert’ … Masturberen doen we vaak al van jongs af aan, op peuterleeftijd. Die ukken gaan natuurlijk niet doelbewust op zoek naar een orgasme, maar ze ontdekken gewoonlijk toevallig hoe lekker het voelt om bijvoorbeeld op hun knuffelbeer of hoofdkussen te ‘rijden’. 

Je hebt 21% van dit artikel gelezen
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Billen

  heeft zich misschien al zot gerukt of laten rukken .vroeger hadden we ne zakdoek nu bestaat er keukenrol , in Begijnenedijk misschien nog niet .

 • Luc Cleynhens

  Ze zal het anders wel voordoen hoor !!!!!

 • Mario Adams

  Pa:"Hey zoon, hoeveel keer heb je al gemasturbeerd deze week?" Zoon: "Euh...geen enkele keer pa". Pa: "Awel dan krijg je geen zakgeld deze week.".

 • emmanuel duyvejonck

  Deze ouders zouden beter raad vragen voor zichzelf...of aan hun zoon misschien, die is misschien wel goed bezig en voorbereid.

 • Michael Peeters

  Natuurlijk masturbeert hij, alleen zal hij het niet toegeven.