Singles Day: 5 wetenschappelijke redenen waarom vrijgezel zijn net goed is voor je gezondheid

Getty Images/iStockphoto
All the single ladies, now put your hands up want vandaag vieren we Singles Day! Daardoor kan je vandaag niet alleen tal van leuke promoties scoren, een vrijgezellenleventje heeft ook een hoop voordelen voor je gezondheid. 

1. Het is goed voor je lijn

Hoewel getrouwde koppels meer gezondere voeding op het menu zetten, beoefenen ze minder sport én hebben ze vaker een hogere Body Mass Index (BMI) dan singles. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Basel in Zwitserland en het Max Planck Institute for Human Development in Duitsland. Aangezien overgewicht gelinkt is aan een hoger risico op hartaandoeningen, type 2 diabetes, ademhalingsproblemen, galstenen en bepaalde kankers, is het voor je BMI dus beter om single te zijn.

Uit een ander onderzoek bij vrouwen tussen de leeftijd van 50 en 79 jaar, blijkt dan weer dat de dames die vrijgezel bleven gedurende het onderzoek minder gewicht aankwamen, minder alcohol dronken, en een sterkere daling hadden van de diastolische of onderdruk dan hun getrouwde tegenhangers.

2. Het is beter voor je psychologische groei

Uit onderzoek van Bella DePaula van de Universiteit van California blijkt dat singles niet alleen meer zelfbewust zijn, maar ook meer het gevoel hebben dat ze kunnen blijven groeien en zich beter kunnen ontwikkelen als persoon dan getrouwde mensen. Daarnaast zouden alleenstaanden minder vaak negatieve gevoelens hebben. Eerder onderzoek toonde ook al aan dat singles een groter gevoel van autonomie en persoonlijke ontwikkeling ervaren.

3. Het verhoogt je productiviteit én creativiteit

Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken kan single zijn, als je gelukkig bent en goed in je vel zit, veel voordelen bieden. Zo zou het je productiviteit verhogen, je creativiteit stimuleren en je gelukkiger en meer tevreden maken over verschillende aspecten van het leven. Singles ervaren vaak ook minder stress dan gehuwde koppels. Een onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Personality and Social Psychology Bulletin vond ook dat vrijgezellen zich vrijer voelen en hechtere vriendschappen hebben. Door tijd alleen door te brengen leer je jezelf ook beter kennen en beter je plan trekken zonder afhankelijk te zijn van anderen.

4. Het verbetert je sociale relaties

Singles zijn socialer, verzorgen hun relaties beter en krijgen meer steun van de mensen die het dichts bij hen staan in vergelijking met getrouwde stellen. Zo bleek bijvoorbeeld uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Journal of Social and Personal Relationships dat alleenstaanden meer geneigd zijn om contact te houden met en hulp te bieden aan hun ouders, broers, zussen en vrienden dan gehuwde of gescheiden mensen.

5. Het verbetert je conditie

Mensen die zich settelen zijn over het algemeen minder fit dan singles omdat ze minder tijd spenderen aan fysieke activiteiten. Dat blijkt uit een studie van de onderzoekers Kei M. Nomagunchi en Suzanne M. Bianchi. Zo sporten alleenstaande mannen gemiddeld iets meer dan acht uur over een periode van twee weken, tegenover iets minder dan vijf uur bij gehuwde mannen. Vrijgezelle vrouwen sporten ongeveer vijf uur en een half, terwijl getrouwde maar vier uur sporten.

Single zijn heeft dus meer voordelen dan je denkt, en is op verschillende vlakken goed voor je gezondheid. Geniet er dus maar van!
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wannes Van De Velde

  Een man die vrijgezel is ,wordt bekeken als een moederskindje,heeft bindingsangst,is asociaal en is zeker een homo.Een vrouw die singel is ,is vrijgevochten,heeft ballen aan haar lijf,heeft een perfecte planning en kan alles.Dit is mijn ervaring als man die bewust reeds 37 jaar een vrij gezellige vrijgezel is

 • Danielle Duym

  Zelf ben ik liefst single. Ik hou van vrijheid boven alles omdat vrijheid mij altijd ontzegd is in mijn jong leven. Sporten doe ik niet maar ik eet wel vrij gezond. Ik kook 98% van de tijd zelf en vries porties in zodat ik ook op werkdagen degelijk en snel kan eten. Voor zij die singles als egoïsten beschouwen: Weet dat wij veel meer tijd hebben om anderen te helpen. Ik ben 4 jaar mantelzorger geweest. Niet slecht voor een "egoïst" denk ik.

 • raymond van der craen

  Ik was single maar ben nu heel gelukkig met mijn vrouwtje die alles voor mij betekend en ik ben er niet minder gezond op geworden of en zie mijn naaste familie en vrienden nog evenveel.

 • MYRTHE PASS

  Ik ben blij dat de voordelen van single zijn worden aangekaart. Men heeft nogal de neiging om single-zijn in een negatief daglicht te plaatsen. Ik ben al heel mijn leven single en heb bewust nooit een relatie gehad. In mijn voedingsbehoeften voorzie ik niet goed en sporten doe ik niet. Ik heb eigenlijk een hekel aan sport. Maar op sociaal vlak ervaar ik veel minder stress, dan samenwonende en getrouwde mensen.

 • Tina Colpaert

  ik ben bewust singel en happy geloof mij ik doe ga waar en wat ik wil geen bemoeial of vent neem af en toe es date en dan kan die terug van waar hij kwam die dit of dat wil en mij gaat zeggen wat te doen of mij opscheept met nen kleinen uit zijn vorige relaties en ja alleen leven is duurder dan samen maar heb het er zeker voor over!