Seksjournalist zoekt uit hoe het spannend blijft met één partner nadat haar open relatie mislukte

"Seksexperimenten met anderen kan alleen als je je eigen partner op één zet."
Marco Okhuizen "Seksexperimenten met anderen kan alleen als je je eigen partner op één zet."
De Nederlandse seksjournalist Marith Iedema (29) zoekt naar een liefdesleven waarin geen sleur ontstaat. Haar open relatie mislukt - ze wordt verliefd op haar avontuurtje. In haar boek '(S)experimenteren' schrijft ze hoe de seks spannend blijft. Kan dat met één vaste partner?

Iedema heeft als seksjournalist vrijwel elke scene bezocht om erover te schrijven. De meeste relatievormen die ze tegenkomt in parenclubs, onder swingers, fetisjisten of polyamoristen lijken extreem. Een ver-van-je- bed-show. Is dat ook zo? Iedema: "Veel mensen houden hun verlangens geheim, totdat je zelf over je voorkeur begint. Dan pas geven zij zich ook bloot. Dat komt doordat monogamie de norm is." 

In mijn omgeving gaan meer vrouwen vreemd dan mannen

Marith Iedema

"Ik ben super openminded, ik heb alles willen onderzoeken. Voordat ik aan mijn zoektocht begon, keek ik neer op trouw-zijn aan één partner. Ik was natuurlijk jong, 19. Om me heen kijkend zag ik dat bijna niemand het redt in zo'n relatie. En weinig mensen durven te beweren dat monogamie fantastisch werkt. Waarom doen we het dan? Ik dacht: iedereen zou een open relatie moeten willen, dé oplossing. Maar al snel kwam ik erachter dat het niet zo gemakkelijk ligt. Ik kon het zelf niet eens: mijn liefde bewaren voor het thuisfront en spannende seks hebben met buitenmannen."

Je hebt 20% van dit artikel gelezen
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Spandel

  Wijsheden zijn hier nodig, zeker voor kris. Liever een (een beetje) saai en gelukkig leven dan een (een beetje) spannend en ongelukkig leven. Neem het maar aan van iemand die 50 jaar de zelfde partner heeft. Waarom blijft die anders 50 jaar (trouw) bij de zelfde partner denk je? Gewoon omdat het een 'gelukkig' leven is.

 • kris deka

  Het moet toch saai zijn om 50 jaar met de zelfde partner seks te hebben, afwisseling kan gezond zijn want anders gaat het achter de rug gebeuren

 • Peter Teirlynck

  En dit kind van 29 jaar gaat ons haar ervaringen eens uit de doeken doen? Seksjournalist? Tja, wellicht weinig andere vaardigheden. Beetje de Hollandse Goedele, die kan 't ook goed uitleggen. Psychologe word je als je je eigen problemen niet kan oplossen en 't dus even bij 'n andere probeert. Blijft voor mij 'n waspoederdiploma zoals pol&soc of criminologie. Geef mij maar de exacte wetenschappen, of word dan toch psychiater of iets nuttigs.

 • Marc Spandel

  Scheiden doet lijden, maakt jou en je partner arm en ongelukkig, maakt je kinderen ongelukkig, verplicht je om na jaren lang een leven op te bouwen, terug vanaf nul te starten en... maakt advocaten, notarissen enz. rijk met jouw spaarcentjes! Niets goed aan, al die levenslange miserie voor 5 minuutjes plezier.

 • Sobek Wessels

  Een Open relatie is gebaseerd op Hebzucht en Narcisme ! Het enige wat werkt is vertouwen en respect voor elkaar daar past Geen derde tussen dan moet je vrijgezel blijven !