Scheiden? Misschien kunnen deze tips je relatie redden

thinkstock
Volgens velen kiezen koppels na enkele problemen of een dipje in hun relatie steeds sneller voor een scheiding. "Het is de nieuwe mentaliteit van de maatschappij", hoor je dan wel eens. Als er al enig advies gegeven kan worden over een mogelijke scheiding, kan je volgens relatie-experts best eerst enkele dingen overwegen. Lees hier hoe tijd en zelfrelectie misschien je relatie kunnen redden.

Voor je een relatie met je partner wilt redden, moet je eerst weten hoe de relatie met jezelf is. Iemand die het moeilijk heeft om bepaalde karaktertrekken van zichzelf te accepteren, zal het ook hard vinden wanneer die eigenschappen ook tot uiting komen bij hun partner. Zo kan je best een lijst opmaken met eigenschappen die je wil terugvinden bij je man of vrouw en eerst kijken of je zelf wel deze karaktertrekken belichaamt.

Daarbij is het belangrijk om ook je tekorten te herkennen. Hoe vaak verwijten we onze partner niet dat het zijn of haar schuld is terwijl we zelf ook niet perfect zijn? In je relatie is er heus plaats voor tekortkomingen en mislukkingen, zolang je het kan verwerken en niet begint met elkaar de schuld te geven van een bepaalde gebeurtenis.

Erg vaak blijkt de oorzaak van een scheiding het gebrek aan avontuur in een lange relatie en kan je soms de muren oplopen door de dagelijkse sleur. Daarom kan het interessant zijn om je relatie én denkpatroon eens helemaal om te gooien. Focus daarbij op positieve zaken en bouw daarop verder.

Soms kunnen ook oude relaties roet in het eten gooien omdat je de vorige breuk niet goed hebt verwerkt. Zo blijven er soms 'wat als'-gedachten in je hoofd rondspoken die je huidige relatie belemmeren. Zorg ervoor dat je het vorige hoofdstuk in je leven hebt afgesloten of maak er nu werk van. Met je huidige partner praten over vorige relaties is vaak niet leuk, maar het kan echt wel helpen.

In onze zoektocht naar de perfecte partner durven we ook heel wat verwachten van onze man of vrouw en proberen we hem of haar (onbewust) te veranderen. Relatie-experts zeggen dat je daarmee best zo snel mogelijk stopt: het is volgens hen niet mogelijk om iemands karakter te veranderen. Bovendien zal je telkens boos worden wanneer je merkt dat je partner je wensen of eisen niet naleeft. Verloren moeite, dus.

Ontsnap ook even samen uit je huis en voer enkele activiteiten uit die jullie ook deden toen jullie elkaar juist leerden kennen. Iets gaan drinken of lekker uit eten, samen een hobby beoefenen of gewoon eens samen ontspannen kan ervoor zorgen dat jullie elkaar opnieuw ontdekken.

Denk als laatste ook eens na over de toekomst samen: beeld je in hoe jullie relatie eruit kan zien als je alle bovenstaande zaken in overweging hebt genomen. Een positief beeld? Waarom zou je de relatie dan opgeven? Weet daarnaast dat er niets mis is met een scheiding, het kan zijn dat het vuur tussen jullie echt gedoofd is.

thinkstock