Royal pains verklaard: wat is ochtendmisselijkheid en kan je er iets aan doen?

Brunopress
Het is nog even wachten op de derde royal baby in Engeland, maar voor Kate Middleton is de zwangerschap al een dagelijkse realiteit. De hertogin van Cambridge moest recent haar afspraken afzeggen omdat ze te kampen heeft met ernstige ochtendmisselijkheid. Wij vroegen meer uitleg over de zwangerschapskwaal aan professor Jute Richter, gynaecologe in UZ Leuven.

"Ochtendmisselijkheid is een terminologie voor patiënten die misselijk zijn tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap", vertelt dokter Richter. Daarbij benadrukt ze dat de patiënten doorgaans de hele dag misselijk kunnen zijn, en dus niet alleen in de ochtend. Het is niet geweten waarom de ene vrouw wel last heeft van de misselijkheid en de andere niet.

Kate Middleton heeft last van de zwaardere vorm van zwangerschapsmisselijkheid, ook wel 'hyperemesis gravidarum' genoemd. "De extreme vorm van ochtendmisselijkheid komt voor in 1 à 3% van de zwangerschappen. Hierbij kan de patiënt géén eten of drinken meer binnenhouden. Vaak is dan een ziekenhuisopname voor vochttoediening via een infuus noodzakelijk", legt de professor uit.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Brunopress

Ochtendmisselijkheid kan onderdrukt worden door op je voeding te letten. "Meestal word je misselijk als je te veel of net te weinig hebt gegeten. Je kan dus beter elk anderhalf uur iets kleins eten in plaats van één grote maaltijd", raadt Jute Richter aan. Daarbij eet je best droge voeding zoals een boterham of enkele beschuiten, aldus de gynaecologe. Gember lijkt ook een gunstig effect te hebben op de klachten. Wie toch nog last heeft van de symptomen, kan medicijnen krijgen op advies van een arts. 

Volgens dokter Richter heeft ongeveer de helft van de haar patiënten last van ochtendmisselijkheid. Al zijn de symptomen maar tijdelijk, want ze verdwijnen in de meeste gevallen tussen de derde en de vierde maand van de zwangerschap. Nog even volhouden, Kate!
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eline Donnay

    Ik ken het, heel mijn zwangerschap ziek geweest, niks binnen kunnen houden. Geen lachertje maar wat je na 9 maanden afzien in de plaats krijgt is het waard. Zoiets vergeet je niet maar dan kijk je is naar je kindje en is het allemaal wat minder erg..

  • Maartje Jansen

    Misschien dat een beschuitje en ieder uur iets eten helpt bij misselijkheid maar zeker NIET bij hyperemesis gravidarum!! Pijnlijk om weer zo'n bagatelliserend stuk te zien!

  • Elisa Koek

    Wow, dokter Richer heeft echt totaal geen idee waar hij het over heeft. Is hij überhaupt dokter of is dit standaard verhaaltje gewoon gegoogled door de schrijver? Hyperemesis gravidarum is in de verre verte niet te vergelijk met ochtendmisselijkheid. De artikel is dieptriest en draagt bij aan het onbegrip over de ziekte. Verdiep je in een onderwerp voor je iets publiceert!