Romantiek op de werkvloer: mag dat wel?

Getty Images/iStockphoto
Van verliefde blikken aan de printer tot een extra koffie halen in de namiddag. Het kan gebeuren: een romance op het werk. De meeste mensen zouden het afraden maar soms is er geen weg meer terug. Maar mag het ook effectief?  

26% van de Belgen werd al eens verliefd op een collega, zo blijkt uit een studie die Randstad in maart vorig jaar publiceerde. 19% hield aan die kantoorkriebels ooit een lief over, en bij 11% is dat nog steeds de huidige partner. Maar hoe spannend stiekem kussen aan de koffieautomaat ook klinkt, in de praktijk is zo’n romance niet evident. Maar hoe zit het met de juridische kant? Zwaait er wat als je een boontje (of fameuze boon) hebt voor je collega of baas?

Neen. In België kan je niet ontslagen worden omdat je een relatie hebt met iemand op het werk. Dat legt advocaat Kris De Schutter uit aan Vacature.com: “Je moet rekening houden met het recht op privéleven van de betrokken werknemers. Net zoals er vriendschap is op het werk, kunnen er ook relaties ontstaan.” En dat kan niet verboden worden. Al moet de HR manager in sommige gevallen ingrijpen. Heeft de relatie impact op het werk en ondervindt het team last? Dan moet er overlegd worden. 

Oplossing

Bij problemen moet er eerst en vooral intern naar een oplossing worden gezocht. Zo kan één van de twee naar een andere afdeling overgeplaatst worden bijvoorbeeld. Bij zo'n maatregel is het cruciaal dat de functie van de werknemer nog steeds evenwaardig blijft. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Glenn Verbeeck

    Ik denk dat het heel moeilijk is... Zoveel mogelijk werk en privé gescheiden houden en achter de uren omgaan met elkaar? Nuja als je alletwee bang bent kan zelfs dat moeilijk zijn. Elkaar aanvoelen van op afstand heeft anders ook wel iets leuks. Als het moet komen zal het ooit wel komen zeker?

  • DAVID VAN LAER

    Wie heeft nog niet eens kriebels gevoeld voor een collega, zeker wanneer je dagelijks zoveel uren samen zit. Heel tof als het lukt maar de hel wanneer het niet lukt. Resultaat is dan dat er één iemand de dienst moet verlaten indien overplaatsing geen optie is volgt ontslag, er is toch wel druk van uit de directie om niets met een collega te beginnen.